L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Fundació Espigoladors han signat un conveni de col·laboració d’una durada de tres anys amb l’objectiu d’evitar el malbaratament de la fruita cítrica de la Finca de Bítem, a Tortosa. Aquesta finca, gestionada pel centre de l’IRTA a Amposta, comercialitza cada any uns 20.000 quilos de taronges i uns 18.000 de mandarines a diverses cooperatives. «Normalment les taronges es cullen totes per vendre, però en el cas de les clementines, encara que la temporada hagi estat bona, sempre queda un romanent d’entre 1.000 i 2.000 quilos que no es cull. D’altra banda, quan hi ha incidències climàtiques pot ser que la meitat de la producció de tota aquesta fruita no es culli i aleshores es destina a destriatge per motius de qualitat», explica José Miguel Fibla, especialista en Citricultura del programa de Protecció vegetal sostenible de l’IRTA.
Ara, gràcies al conveni de col·laboració amb la Fundació Espigoladors s’establirà un programa de recollida d’aquesta fruita que no es pot vendre i es destinarà a punts de distribució social d’aliments. La recollida de la fruita es farà tant al camp com als magatzems de la finca, per la Fundació Espigoladors o bé per altres entitats socials vinculades a la distribució gratuïta d’aliments. La recol·lecta coincidirà amb la temporada de collita dels cítrics. En el cas de clementines serà entre novembre i desembre i, en el de les taronges, entre febrer i març, tot i que hi ha unes altres varietats que es cullen entre abril i maig.
La Finca de Bítem de l’IRTA, d’unes 2 hectàrees, forma part d’un projecte demostratiu de varietats de taronja i també de diversos contractes del programa de recerca de Protecció vegetal sostenible pel que fa a les clementines. També ha format part d’un conveni amb el Grup d’Exportadors de Cítrics des de fa diversos anys. Per ara, el conveni s’ha signat només per aquesta finca, però no descarten ampliar-lo a la parcel·la de Vora Riu d’Amposta, també propietat de l’IRTA.
Més de 30% del menjar produït a Europa es malbarata
D’aquí al 2030, la Unió Europea ha fixat l’objectiu de reduir en un 50% el malbaratament i les pèrdues d’aliments en tota la cadena de producció i subministrament. Per això, un dels reptes de l’IRTA és sumar-se als reptes globals de posar fi a la fam, promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible i garantir modalitats de consum i producció sostenibles.
En aquesta línia, la Fundació Espigoladors és una organització que des de l’any 2014 treballa per reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari des de diverses vessants. La recuperació de fruita i verdura dels camps del sector primari, mitjançant l’espigolament amb voluntariat, n’és una dels principals. La generació de coneixement, la sensibilització ciutadana, l’educació i la incidència política són altres accions que l’entitat duu a terme per combatre aquesta problemàtica.