El portaveu del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, ha anunciat aquest dijous una iniciativa perquè l’executiu espanyol retorni a la Generalitat els entre 700 i 750 milions d’euros (MEUR) pendents de la liquidació de l’IVA del desembre del 2017. Bel ha recordat que una sentència recent del Tribunal Suprem obliga el govern espanyol a abonar aquesta recaptació a Castella i Lleó, i per tant l’executiu haurà de fer efectiu els pagaments a tots els territoris. En tot cas ha advertit el govern espanyol que els diners no poden sortir de les partides que els pressupostos generals de l’Estat per al 2021 ja destinen a les comunitats autònomes, sinó que caldrà ampliar les consignacions.

Bel ha recordat que fins ara el govern espanyol s’ha tancat en banda a transferir a les comunitats autònomes uns diners que ell ja havia recaptat el desembre del 2017. “Aquest és un tema que hem debatut sobradament en aquesta cambra” malgrat que La Moncloa no ha volgut cedir i va oferir a canvi la possibilitat d’assumir més dèficit per part de les comunitats autònomes.

El PDeCAT reclamarà ara els diners per als territoris a través d’una proposició no de llei que defensarà al ple del Congrés i a la Comissió d’Hisenda. L’objectiu, segons Bel, és que “es fixi una posició clara que el govern ha de tornar aquestes quantitats a les CCAA i ajuntaments“.

Autor: