Els acomiadaments per un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) han baixat fins a les 1.232 persones durant el març en relació amb el febrer quan es va assolir la xifra rècord de 3.436 afectats per un ERO. La dada del març multiplica per 9 la registrada tan sols fa un any, ja que el tercer mes del 2020 es va tancar amb només 128 acomiadaments per ERO. Segons l’Estadística de regulació d’ocupació que publica l’Observatori del Treball i Model Productiu, en el que portem de 2021 ja han perdut la feina 5.732 persones en un acomiadament col·lectiu. CaixaBank, BBVA, H&M, o Adolfo Domínguez són algunes de les empreses que han anunciat recentment que presentaran un ERO, una llista cada vegada més llarga.

Ja hi ha més de 13.400 persones que han perdut la feina a través d’un ERO des que va començar la pandèmia, més que els acomiadats per un expedient d’extinció el 2012, que van ser 12.565 persones.

Durant els primers mesos de confinament domiciliari, els ERO registrats al Departament de Treball van augmentar progressivament tot i que no de manera exponencial, amb 128 extincions al març; 340 a l’abril i 440 al maig. Va ser a partir del juny, quan va finalitzar el primer estat d’alarma que els procediments d’acomiadament col·lectiu es van disparar, amb 1.342 extincions en un mes.

Els indicadors van baixar per l’impuls de la represa d’activitat durant l’estiu durant el juliol amb 780 acomiadaments registrats, però van tornar a repuntar a l’agost (1.240). Durant el setembre i l’octubre, es va notar la tímida recuperació i els treballadors que van perdre la feina a través d’un ERO es van quedar en 191 i en 554. A partir de novembre, i amb l’inici de les noves restriccions la dada es fa enfilar a 1.692 i ja no ha baixat de 1.000 des de llavors, amb els 1.006 acomiadaments de l’últim mes del 2020, els 1.064 del gener i els 3.436 del febrer del 2021.

 

Autor: