Aquest agost tindrà lloc l’estrena de “Los herederos de la tierra” , segona part de “La catedral del mar”, pel·lícula gravada el passat 22 de novembre a la població de Tortosa. Van ser uns dies de molta activitat per la part antiga de la ciutat. Els que tenim més de quaranta anys recordarem com vam veure la platja de la Xiquina convertida amb el riu parisenc Sena per realitzar la filmació de la pel·lícula, “El perfum” amb l’actor Dustin Hoffman. També per aquelles dates anava Bono arromangat per la Punta del Fangar en la gravació del videoclip “Vertigo” del grup musical U2. Tampoc oblidem el film “Sahara” on l’atractiva Penélope Cruz i el galàn Matthew Mcconaughey es passejaven pel Delta. L’espot publicitari del nou model de Ferrari 488GTB a una de les corbes del Massís del Port i, per acabar de donar exemples, una productora Belga va gravar aquest espot publicitari a la població de Tivenys: https://vimeo.com/205226459

Què vull dir en tot això? Que tenim un territori esplèndid, un plató que ens ha donat la mare natura i la història viscuda per la producció d’anuncis, espots publicitaris, pel·lícules, etc. Un territori on les productores estarien encantades de poder treballar-hi. Un tipus d’empresa no contaminant i respectuosa amb el medi ambient. Indiscutiblement, seria una sortida professional per a molts autònoms i empreses. A primera vista sembla que per gravar només fan falta famosos/es, un director/a i un càmera, però per començar, s’ha de passar per vestuari, maquillatge, perruqueria, ambientació, s’han de plantejar proves de so i imatge, decoració, efectes especials i un llarg etcètera en funció de la temàtica a gravar.

Si aprofundim en la última gravació de “ Los herederos de la tierra” i faig memòria de tota l’activitat que vaig veure darrere de l’escenari, hi trobem empreses de disseny de roba, de decorats, tota la part elèctrica, fusteria i modelatge, attrezzo, muntatge i desmuntatge, ferreteries, càterings, allotjament, transport, selecció de personal, assessorament físic i de lluita, doblatge i probablement molts més que la meva ignorància no va percebre.

Si només ens centrem en l’equip de rodatge aquí a Catalunya, no anem molt sobrats d’operadors de càmera, grip, foquista, D.I.T., scrip, tècnics de so i de so postproducció, molts de l’equip que van intervenir a Tortosa eren de Madrid, Sevilla i algun que altre de Barcelona.

Ara farà dos anys, el tècnic d’audiovisuals Jordi Allepuz del Canal Terres de l’Ebre va veure la necessitat de personal qualificat. Juntament amb altres responsables d’empreses del sector van presentar una petició al director de l’Institut de l’Ebre, el Sr. Armand Pons. Petició que va ser enviada a la Delegació Territorial d’Educació de les Terres de l’Ebre i denegada probablement per la situació de pandèmia que patíem en aquell moment. A començament d’aquest curs acadèmic, els mateixos empresaris van insistir a demanar una reunió per reafirmar la seva implicació amb aquesta formació. El passat dimarts 23 de març ens comunicaven que s’havia autoritzat la implantació del Cicle Formatiu de Grau Mitjà Realització de Projectes d’Audiovisuals i Espectacles a l’Institut de l’Ebre.

Ja tenim la formació i el món empresarial alineats per un costat, ara ens fa falta que el món polític conegui i cregui en les possibilitats laborals i de promoció d’aquest nou projecte. Qui sap si en un futur pròxim tindrem al territori un estudi de gravació de pel·lícules, sales de doblatge, enregistrament, postproducció, gravació musical i tot un ventall de possibilitats per explorar.

Professor de Formació Professional.