Quatre agents de la Guàrdia Civil, testimonis de l’acusació, i l’alcalde de Roquetes, Paco Gas, declararan en una segona vista, el 15 de juny, per concloure el judici per desobediència contra el batlle. L’advocada de Gas, Anna Nadal, ha aturat el judici perquè els guàrdies civils declaraven des de la caserna, en lloc de fer-ho en seu judicial, i sense garanties processals. Gas ha denunciat que “el perjudici que ocasiona” la situació “no té reparació” tot i que s’ha acceptat procedir amb la declaració dels onze testimonis de la defensa perquè no la perjudicava. El relat d’aquestes persones ha desvinculat Paco Gas de l’organització del referèndum al pavelló de Roquetes i la Raval i de la voluntat de la ciutadania per anar a votar.

L’advocada Anna Nadal ha apuntat que la vista havia de concloure aquest dilluns en sessions de matí i tarda, però s’ha interromput quan la defensa de l’alcalde de Roquetes ha detectat “un defecte” de forma perquè els agents de la Guàrdia Civil estaven declarant, telemàticament, des de les comandàncies policials. “No hi havia cap mena de garantia que aquella persona fos l’agent que s’havia identificat en la instrucció“, ha apuntat l’advocada de Paco Gas. Posat de manifest a la jutge, el judici gairebé s’ha suspès. Els policies han intentat mostrar els seus carnets d’identitat a través de la pantalla, però la defensa de Gas ha sol·licitat aturar aquestes testificals perquè no hi havia garanties i acreditacions jurídiques sobre aquelles declaracions.

Això ha provocat que el judici procedís amb la declaració dels 11 testimonis de la defensa, “anomalia” en l’ordre de les declaracions que Nadal ha descartat que els pugui perjudicar. “Si hagués previst un perjudici, hauríem demanat la suspensió sense la declaració dels nostres testimonis, però teníem la certesa que el que els preguntaríem no afecta la defensa de Paco i podíem continuar sense cap mena de perjudici“, ha assegurat l’advocada.

Les testificals de la defensa han estat contundents en què la celebració de les votacions del 2017 van sorgir “arran del moviment popular, a Roquetes o a tot Catalunya” i que “en cap cas, hi va haver un mandat propi de l’alcalde de Roquetes” dirigit a la ciutadania perquè acudissin a votar. “Va ser un acte de la ciutadania i de l’autonomia de tots els que es van aplegar allà“, ha recordat Nadal.

Desgast personal i polític

L’alcalde de Roquetes ha lamentat que el judici no s’hagi tancat aquest dilluns a causa d’aquesta irregularitat en les testificals dels quatre agents de la Guàrdia Civil citats. Abans, de manera presencial i des d’una seu judicial de Barcelona, han testificat també dos agents dels Mossos d’Esquadra. Aquesta situació allarga dos mesos més el procés –se’ls ha citat el 15 de juny-.

Comporta un desgast personal i familiar, i de planificació en l’Ajuntament“, ha recordat Paco Gas. “Les errades de la Guàrdia Civil perjudiquen la ciutadania i faig aquesta denúncia clara perquè totes les parts hem fet un esforç per acudir al jutjat i aquesta gent, que es dedica exclusivament a això, no s’han apropat a un jutjat per fer el que havien de fer“, ha denunciat el batlle. “El que no havien de fer era agredir la gent que de forma pacífica i tranquil·la van anar a votar. Avui al judici es queden a casa sense poder identificar-se. És del tot censurable i el perjudici que ocasiona no té reparació“, ha afegit.

Gas ha situat el seu judici i també el que tenen pendent de data l’alcalde i el tinent d’alcalde de Sant Carles de la Ràpita (Montsià), Josep Caparrós i Albert Salvadó, dins de la “causa general contra l’independentisme“. Roquetes i Sant Carles de la Ràpita van ser els dos municipis de l’Ebre on la Guàrdia Civil va carregar contra els votants l’1-O. “Ens fan pagar la incidència de l’independentisme en les nostres poblacions“, ha assegurat l’alcalde de Roquetes. “S’ha triat i s’ha planificat la intervenció (de l’1-O). No en van tenir prou amb el mal físic que van provocar sinó que el seu fracàs absolut – perquè no van aturar les votacions-, ens el fan pagar i ens ho faran pagar per molt de temps“, ha dit Paco Gas. “Fa 14 anys que sóc alcalde i com veuen que a través de les urnes no ens han aturat, ens inhabiliten o usen altres maneres“, ha lamentat el batlle.

Autor: