Si una nova pesta negra no ho impedeix, aquest estiu al mes de juliol està previst celebrar a Tortosa el Primer Congrés Mundial de Rates. El lloc de trobada d’aquests rosegadors amb cua és farà als terrenys actuals de Adif/Renfe, que ocupen des de fa vint anys les vies que connectaven amb el País Valencià.

Per les diferents clavegueres de les xarxes subterrànies d’arreu del món arribaran a la capital del Baix Ebre els/les representants de les setanta-una espècies de rates del planeta homologades (més de seixanta mil milions d’exemplars). Des de la rata feliceus, fins la rata rattus, passant per la clàssica rata norvegicus. Per motius d’edat no acudiran a l’esdeveniment ni Mickey i Mini Mouse ni tampoc els ja molt atrotinats Pixie i Dixie. Aquest congrés compta amb el patrocini de Adif/Renfe que es farà càrrec de l’allotjament –adequarà, encara més, per a l’ocasió els 15.000 m2 del terreny que van pispar en el seu moment a la ciutat. També Adif/Renfe se’m preocuparà d’augmentar el volum d’escombraries de l’indret per tal de que les rates assistents puguin rebre la quantitat de restes nutricionals necessari. Un veterà tau que viu, amb la seva prolífica família des de fa uns deu anys en els habitatges tortosins de Adif/Renfe, farà els discurs d’apertura del congrés. Des d’on està previst que reivindiqui el dret de les rates a propagar qualsevol tipus de malaltia infecciosa actual i de futur amb dura competència amb els rats penats.
La reacció del consistori tortosí no s’ha fet esperar. Té previst desplegar tot l’exèrcit de gats del municipi. Tenint en compte que aquests felis silvestres tenen un cens al voltants de 10.000 (un per cada tres habitants), la mesura “terapèutica” pot resultar efectiva. Els contactes de l’ajuntament tortosí amb la comunitat dels gats per tal de contrarestar aquesta trobada no han segut del tot positius. Fèlix el “gato” ha renunciat a fer acte de presència com a mesura profilàctica (en consonància amb els profilàctics que hi ha al recinte). Al “Gat amb botes”, amb un Alzheimer avançat, ni tan sols se li ha fet arribar la invitació.

L’alcaldessa tortosina, amb el recolzament de tots els consistoris ebrencs, ha demanat a les autoritats sanitàries nacionals que s’impedeixi l’esdeveniment de les rates perquè posarà en perill la salut dels tortosins i a curt termini la salut dels catalans. Però la pressió de l’UE a Brussel·les, mitjançant el Sindicat Internacional de Rosegadors i el lobby “Ratilandia” estan dificultant les converses.

A més, Adif/Renfe ha fet saber a l’ajuntament ebrenc el dret de manifestar-se i al dret de llibertat d’expressió que són uns dels pilars fonamentals de la exemplar democràcia espanyola. De la mateixa manera és suma el manifest de l’Associació PACMA, que en el seu punt deu, apartat sis, de dels estatuts reclama el dret de interactuar les diferents espècies i gèneres animals.
De continuar l’immobilisme de Adif/Renfe -i el seu suport indirecte i incondicional a les rates- la planificació urbanística de Tortosa (adossada al pulmó de la ciutat) estarà sotmesa a una imperdonable paralització indigna d’una metròpoli del segle XXI.

I si el consistori tortosí no pot desfer aquest nus potser haurà de ser el poble que el desfaci el nus, que en aquesta ocasió no és blau sinó marró (el de la brutícia). Salut!

Metge.