El passat diumenge de matinada entràvem a la primavera amb més fred que calor. Una estació que recorda l’alegria, els brots verds, el naixement de les plantes, els brots de les flors dels arbres fruiters, de milers de colors i alegria. Els dies s’allarguen, la temperatura augmenta i la vida floreix al llarg i ample del territori ebrenc.

No és estrany que s’utilitzi com a metàfora aquesta estació de l’any per a indicar un renaixement de la societat, de l’econòmica o de la cultura. Recordem com fa poc els mitjans de comunicació parlaven de la Primavera Àrab referint-se al conjunt de revolucions socials que sorgiren en un grapat de països de religions musulmanes com per exemple va succeir a Líbia.

El cert que si agafem aquest símil o metàfora podem dir que les Terres de l’Ebre aquest darrer mes estem vivint en una primavera econòmica. Un cas inaudit i difícil d’entendre després d’un any de pandèmia que ha deixat alguns sectors econòmics ferits de mort. Segurament, la promesa dels 140 mil milions que han de venir de la Unió Europea a Espanya per a reactivar l’economia han donat ales a moltes empreses per invertir en noves instal·lacions i aquest cop sembla que les Terres de l’Ebre el tren no passarà de llarg.

Aquesta primera ebrenca començà amb l’anunci de l’empresa d’alimentació Florette de la construcció d’una planta al Polígon Catalunya Sud situat entre Tortosa i l’Aldea amb la contractació d’aproximadament de 200 treballadors. A hores d’ara encara falta per cobrir el 80 per cent dels llocs de treballs. Una indústria que a la llarga pot derivar amb la dinamització de l’horta ebrenca i donar-li un impuls econòmic.

Després de Florette vingué l’anunci de l’ampliació de les instal·lacions de l’empresa de cosmètica situada a la capital de la Terra Alta, Freshly Cosmetics. Aquesta ampliació ha obligat a l’INCASÒL a ampliar els terrenys del polígon industrial de Gandesa, el qual, s’ha quedat sense terrenys per oferir. El curiós d’aquesta ampliació és que l’empresa promet contractar a 150 treballadors en els pròxims 3 anys. Una xifra que equival aproximadament a l’atur registrat a la Gandesa al gener de l’any passat o si voleu al 30 per cent de l’atur registrat a la comarca de la Terra Alta aquest mes de gener. Mirant aquestes magnituds d’ocupació podem entendre l’impuls econòmic que pot donar als terraltins aquesta inversió.

Però com a bona primavera, les flors broten per totes parts: rosers, clavells, tulipes, etc. i la setmana passada la multinacional Jabil anunciava una inversió de 12 milions d’euros al polígon situat a l’Aldea amb la previsió de contractar un centenar de persones per desenvolupar una nova línia de productes.

Tanmateix, les bones notícies no s’acaben aquí i altres empreses del territori també tenen la intenció d’ampliar plantilla en un futur immediat. La pregunta que ens podem fer tots si tindrem prou mà d’obra qualificada per a poder cobrir les expectatives d’aquestes empreses que estan apostant pel nostre territori?

La veritat que seria una llàstima que aquesta primavera ebrenca o aquestes expectatives que s’estan obrint a les nostres terres durin molt poc temps per culpa que no hi hagués prou mà d’obra qualificada. La qual cosa no és d’estranyar tenint en compte que durant molt de temps hem perdut població i sobretot població jove.

Per acabar, aquesta vegada vull ser positiu i tinc la sensació que aquesta primavera ebrenca serà llarga, omplint els camps de rosers, clavells, orquídies, farigoles, romers i milers de plantes que tornaran a donar vida i esperança al nostre territori ebrenc. Simplement, només hem de ficar-nos tots a treballar per mantenir l’objectiu comú i no fer-nos la guitza els uns als altres.

Economista.