Wildpoldsried és un petit poble ramader i agrícola, situat a Baviera, al sud d’Alemanya, on viuen al voltant de 2500 persones.

El verd dels seus prats, i les petites muntanyes que l’envolten, fan aquesta zona molt atractiva i fèrtil per al sector primari, i com tota la regió de Baviera, molt interessat per al paisatge, la seva gastronomia i una cervesa excel·lent…

Però no és pas per aquest motiu, que aquest petit poble, s’ha fet famós. Fa més de dues dècades, aquests visionaris, van apostar de manera ferma per la transformació del consum d’energia a renovables, amb el propòsit de ser autosuficients.

Aquest fenomen, és totalment recolzat, per la política de transformació energètica a Alemanya, on aposten de manera clara a reduir la dependència d’hidrocarburs i poder abandonar l’energia nuclear. El govern ofereix subsidis a la producció d’energia renovable, per impulsar-ho.

El 1999, els habitants de la zona, es marcaren com a objectiu, que el 2020 arribarien a generar el 100% de l’energia renovable de la seva zona, i van crear un pla de desenvolupament integral d’energies renovables, tenint en compte l’eòlica, la solar fotovoltaica, solar tèrmica, biomassa, i inclús geotèrmica i hidroelèctrica.

Ja fa més de 10 anys que van aconseguir no només produir l’energia que consumeixen els habitants i empreses de la zona… Sinó que superen el 500% de l’energia que necessiten i, amb la venda de l’energia sobrant, generen 4 MILIONS D’EUROS ANUALS D’INGRESSOS!!!

Un projecte que visiten regions i països, per agafar-lo d’exemple, i que ens demostra que amb l’apoderament del ciutadà, de manera totalment inclusiva i participativa, socialitzant el projecte, amb la inversió, producció i comercialització, és una fórmula tremendament exitosa.

A 1465 km al sud de Wildpoldsried, està situat Villalba dels Arcs, una població de la Comarca de la Terra Alta, amb una població 600 i pocs habitants, voltada d’11 pobles més , i que en total suma una població comarcal de prop dels 12.000 habitants.

Farà una quinzena d’anys, just quan els habitants Bavaresos començaven a treure beneficis del projecte energètic, un jove emprenedor italià, el Marco Bernava i la seva família, apostaven per invertir a la Terra Alta, a Villalba dels Arcs, amb un projecte il·lusionant de producció de raïm, elaboració de vi i turisme enològic …. Atret per la qualitat de les seves terres, i el potencial paisatgístic que aquesta regió verge trobaren i s’enamoraren.

Just aquesta setmana, han començat les màquines a excavar el lloc on anirà situat un parc eòlic, a sobre de la seva bodega i vinyes… Troncant totalment la idea i el futur del seu projecte…
De Marcos n’hi molts a la Terra Alta, i molts seran els projectes que es veuran afectats, sense tenir la possibilitat de participar en cap cas, amb la decisió del que afecta a tot un territori.

Hem de canviar el model de d’energia a renovables el més aviat possible, però hem de lluitar de manera ferma per NO massificar-ho ….i no perquè som Verds, o per idealisme o per Política… Ho hem de fer pels diners!!!

Es pot fer??? Pareix que tenim exemples …

Autor: