Dijous d’aquesta setmana va fer un any del decret llei del govern espanyol per agilitzar la tramitació dels ERTOs. A les Terres de l’Ebre, el Departament de Treball va autoritzar més de 2.800 expedients temporals durant l’any 2020, fet que va suposar una afectació real sobre 11.600 ebrencs. D’aquests, un 72% corresponen al sector serveis. El que en principi es va plantejar com una gran solució per evitar una allau d’acomiadaments, ara preocupa a l’administració, ja que la temporalitat dels expedients s’està allargant massa i, això, pot acabar derivant igualment en una pujada de l’atur.

“Els ERTOS són una bona eina, però ja porten una llarga durada en el temps, i per tant, caldrà veure quan de temps tardarem a recuperar la normalitat davant de la priorització de la salut, al final l’imacte que tindrà en este món laboral”, ha destacat Màrius Pont, director territorial de Treball, Afers Socials i Famílies a les Terres de l’Ebre. La situació d’excepcionalitat ha obligat la Generalitat a invertir un total de 1.720 milions d’euros en ajuts Covid-19 al marge de Salut. “Això vol dir 221,1€ per habitant, dins de l’Estat Espanyol en això som líders, però és poc”

Des dels sindicats també han alertat que alguns ERTOS són fraudulents. “Realment el que no volem és que s’abuse i que els empresaris vulguen traure un profit, jo crec que els treballadors ja fem un esforç important, perquè el fet que un treballador estiga en ERTO significa que està cobrant un 70% del seu sou com a màxim i això significa un esforç per als treballadors”, ha lamentat Marc March, secretari general de CCOO a les Terres de l’Ebre.

 

Autor: