La Biblioteca Sebastià Juan Arbó d’Amposta celebra el DILM 2021 amb la difusió d’un seguit de vídeos a les xarxes socials amb intervenció de representants d’institucions i col·lectius de la ciutat implicats en l’ensenyament de llengües i en matèria de cohesió social. El Servei Comarcal de Català del Montsià ha elaborat un vídeo en què la tècnica de normalització lingüística Isabel Obradós explica la tasca del CPNL a la comarca i onze alumnes dels cursos de català tutoritzats des del Montsià, de diferents nacionalitats, fan una petita intervenció en català i amb les seues llengües maternes respectives.
La Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa també commemora la diada amb un vídeo a les xarxes socials, amb intervencions representants de les entitats i institucions de la ciutat que des de l’any 2008 han participat en l’organització de l’acte del DILM a la biblioteca tortosina, el qual enguany s’ha hagut de cancel·lar a causa de la crisi sanitària. El vídeo, amb participació del Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l’Ebre (CNLTE), fa un recordatori a les persones que han sigut protagonistes de l’acte commemoratiu del DILM en un moment o altre i que ens han deixat en els últims mesos i anys. A banda d’això, també es difondrà a les xarxes socials una presentació animada per a donar a conèixer els orígens i la significació del Dia Internacional i com s’ha celebrat a la ciutat al llarg del temps.
L’entitat municipal descentralitzada de Campredó se suma un any més a la commemoració amb activitats en línia sobre l’ús lingüístic als cantons helvètics i sobre les llengües maternes dels alumnes de l’escola de la població. El dia 22 de febrer tindrà lloc una xarrada en línia sobre la llengua materna a Suïssa, amb la participació de Gabriel Boichat, delegat del Govern de la Generalitat a Suïssa, i d’Amanda Gavilanes, diputada del parlament del cantó de Ginebra, amb orígens familiars campredonencs.
Totes aquestes activitats es complementen amb el joc interactiu Volta al món amb les llengües a les xarxes socials, amb l’etiqueta #DILM_CPNL, que servix per a repassar la situació lingüística dels cinc continents, a través de preguntes sobre les llengües que hi són presents, amb una atenció especial a l’origen lingüístic dels alumnes dels cursos de català i dels participants del Voluntariat per la llengua. Les preguntes mostren automàticament la resposta, amb l’explicació corresponent.
La commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna, aprovada per la Conferència General de la UNESCO el novembre de 1999, té com a objectiu promoure i protegir el multilingüisme i la diversitat cultural, i naix en record dels estudiants i activistes pakistanesos que el 21 de febrer de 1952 van ser assassinats a trets per la policia quan es manifestaven a Dhaka (actualment Bangladesh) en favor de la seva llengua, el bangla, un dels idiomes nacionals de Pakistan.