La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat aquest dimecres a les Comunitats Autònomes que Espanya espera 4 milions de vacunes contra la covid-19 el febrer. Darias ho ha dit al Consell Interterritorial de Salut, i en la roda de premsa posterior ha especificat que 1,7 milions seran de Pfizer, mig milió de Moderna i 1,8 milions d’AstraZeneca. La ministra ha indicat “amb prudència” que les dades de la covid van “millor” perquè les restriccions de les Comunitats “funcionen” i s’està doblegant la corba. I atesa l’arribada de vacunes, ha mantingut l’objectiu de tenir el 70% de la població immunitzada durant l’estiu. Pel que fa a la d’AstraZeneca, aquest dijous la Comissió de Salut Pública decidirà si s’administra a majors de 65 anys.

De moment, el que sí ha decidit la Comissió és que el col·lectiu de majors de 80 anys només rebrà vacunes d’ARN missatger. Això descarta la d’AstraZeneca, que utilitza una altra tecnologia. La Unió Europea tampoc recomana la vacuna desenvolupada per la multinacional anglesa en col·laboració amb la Universitat d’Oxford per als majors de 65 anys, per la qual cosa, és molt probable que demà la Comissió es pronunciï en el mateix sentit.

Pel que fa al ritme de vacunació, Darias ha afirmat que hi ha un percentatge “molt elevat” del grup 1 (usuaris de residències geriàtriques i personal sanitari d’aquest àmbit) que ja està rebent la segona dosi, i ha afegit que “també va a bon ritme” la vacunació del grup 2 (personal sanitari de primera línia). Per això ha opinat que el ritme de vacunació és “l’adequat” i ha indicat que la previsió és que el segon trimestre de l’any arribin prou vacunes com perquè “a finals de març tinguem el 80% de les persones de més de 80 anys vacunat“. Aquest col·lectiu és el cinquè grup de vacunació que s’ha decidit.

En aquest sentit, la ministra ha recordat que en el marc de la campanya de la vacunació de la grip en 8 setmanes es van vacunar 14 milions de persones a Espanya. “El problema és l’arribada de vacunes, no l’administració. Esperem que continuïn arribant“, ha desitjat.

D’altra banda, preguntada per si Espanya estaria disposada a rebre i administrar la vacuna russa Sputnik al marge de la Unió Europea en una situació d’emergència, Darias ha subratllat que el “marc de referència” d’Espanya és l’Agència Europea del Medicament (EMA per les sigles en anglès). “Qualsevol vacuna que tingui l’autorització de l’EMA serà benvinguda“.

Autor: