El darrer cap de setmana en plena activació de pla d’emergències Neucat, diversos cossos policials i el cos d’Agents Rurals van detectar un gran nombre de vehicles accedint al Parc Natural dels Ports tot i les difícils condicions en què es trobaven, a més del confinament municipal vigent. Encara amb neu a les muntanyes, el departament d’Interior va creure oportú activar, per al present cap de setmana, diversos controls policials a les vies d’accés a espais com els Ports o la serra de Llaberia, que toca les terres de l’Ebre per Tivissa.

Així, s’ha activat un dispositiu conjunt de seguretat, coordinat entre les policies locals de Tortosa i Roquetes, la Guàrdia Civil, el cos d’Agents Rurals i diferents unitats del cos de Mossos. L’operativa pretén “evitar situacions de risc tant a persones com vehicles derivades de les pròpies nevades, control d’accés motoritzat al medi natural i control del compliment de les restriccions de mobilitat municipal establertes el passat 7 de gener” ha explicat l’inspector de l’Àrea Bàsica Policial del Baix Ebre dels Mossos d’Esquadra, Daniel Alegre.

Tot i que la zona més baixa permet el pas, a mesura que s’agafa alçada s’hi troba gel i un bon gruix de neu, pel que Agents Rurals obliguen l’ús de cadenes fins al Mascar, ja que la via d’allà al cim de Caro està tallada. L’accés del Mascar a Fredes i la part d’Aragó també està tallat. Pel que fa al confinament municipal, es permet l’accés a gent dels tres termes municipals: Alfara de Carles, Tortosa i Roquetes.

Tot i que és aviat per fer una valoració, s’esperava més moviment per les vies controlades donat el bon temps que fa. Mossos ho atribueix a la campanya preventiva que es va fer, ja que molta gent està trucant als diferents cossos de seguretat per saber si podien accedir als llocs concrets on volien anar, “cosa que en anteriors ocasions no passava, i això ho atribuïm a la campanya de difusió pels mitjans i xarxes” afegeix l’inspector Alegre.

El dispositiu estarà avui i demà, matí i tarde. Els controls són fixes als principals accesos, llocs triats a propòsit on va la majoria de gent a les 4 comarques de les Terres de l’Ebre. Hi ha establerts un mínim de set controls en total per accedir a espais com els Ports i la serra de Llaberia.

30 multes només a Caro la setmana passada

Els principals problemes de la setmana passada van succeir als llocs on ja és habitual que neve, com son mont Caro (Roquetes), el Coll de l’Alba (Tortosa), el Toscà (Alfara de Carles) i Sant Roc i Montsagre (Paüls). Precisament, espais que es van desatendre perquè la nevada va afectar, sobretot, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.

Els accessos als diferents espais nevats són vies rurals o forestals que presentaven gelades importants, deixant les carreteres en males condicions per al seu pas. Els vehicles que hi transitaven corrien perill de patinar, però la majoria de les denúncies imposades van ser per saltar-se el confinament municipal. En total, es va multar a 73 conductors a les Terres de l’Ebre, 60 per saltar-se el confinament municipal, dels quals la meitat va ser en l’entorn dels Ports.

👤 Redactor a ebredigital.cat, L’Ebre Notícies (l’informatiu de Canal Terres de l’Ebre) i Al Dia Terres de l’Ebre des de Ràdio Joventut.
⛓ Em pots seguir a Instagram, Twitter, Facebook i Linkedin com a @MontecinoValls.
📍 Tortosa, Terres de l’Ebre.