El passat 2 de novembre, un mes abans que el Congrés de Diputats aprovés el pressupostos generals de l’Estat, al diari La Verdad de Múrcia (capdavanter del transvassisme més ferotge entre 1999 i 2004), es publicava que el secretari general del Partido Socialista de la Región de Múrcia (PSRM), Diego Conesa, havia dit en una compareixença que entre els plans del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Democràtic (MTCRD) “no hi ha una partida específica per a la recuperació del Mar Menor”.

I a continuació afegia el següent: “justificava, però, que la regeneració de la llacuna salada s’inclourà dins dels 143 milions d’euros provinents dels fons de la Unió Europea que han estat preassignats a la Regió”. Què és el Mar Menor i la llacuna salada? Segons Wikipedia (l’enciclopèdia actual), “una albufera o llacuna d’aigua salada al costat del mar Mediterrani situada a la Regió de Múrcia. Les seves característiques ecològiques i naturals tan especials fan del Mar Menor un indret natural únic i el llac d’aigua salada més gran d’Europa”.

Comparem-ho. Sabem quants diners específics hi ha per al delta de l’Ebre als mateixos pressupostos? No és fàcil, i no ho sabem. A les rodes de premsa no s’entreguen documents, només es parla mirant a càmera. Però no seria aventurat assegurar que per al delta de l’Ebre la xifra és zero. Perquè ni tan sols les obres d’emergència fetes, què han suposat unes desenes o centenars de milers d’euros, sumen el milió.

I sabem si es podria rascar alguna cosa via fons europeus com a Múrcia? Tampoc ho sabem. En l’àmbit de les Terres de l’Ebre l’Estat no dona mai xifres regionals al ser el creador i mantenidor de les províncies. Però tampoc el Govern de la Generalitat ens ho ha dit. Per tant, podem concloure clarament que en el partit que es disputen el Trabucador i el Mar Menor, el resultat és de 0 per als ebrencs, 143 per als murcians.

El mateix cap de Costes a Tarragona ho va admetre fa unes setmanes durant una entrevista a mitjans (el camp de batalla actual), i ho va justificar dient que, en el cas de les costes ebrenques, no hi ha projectes redactats. Important això…, perquè genera una pregunta òbvia: s’estan fent ja projectes perquè l’any vinent no passi el mateix? No ho sabem, però no sembla que sigui així.

I perquè no ho sembla? Perquè altre cop estem en precampanya, i els cops de puny ja s’han activat. Nota de premsa cap aquí, nota de premsa cap allà. Declaracions cap aquí, declaracions cap allà. A vore qui la diu més grossa. A vore qui és més ràpid en acudir a l’escenari de les destrosses del temporal.

I en això que arriba un alè d’esperança: el cap operatiu del Govern, veiem que anuncia, des del saló de plens de la Ràpita (el vicepresident Pere Aragonès, dilluns 11 de gener), que l’endemà mateix (ahir dimarts dia 12), trucaria personalment a Pedro Sánchez per crear una comissió mixta. Alerta! Ja hi ha antecedents com per poder-ho valorar això últim…

Trucar és una bona iniciativa perquè activa de forma ràpida i directa dos Governs. Però crear noves comissions és perdre el temps, i ja hem vist que la clau és redactar projectes. I més tenint en compte que ara ja tenim el poder polític directe que abans no existia: tot un sotsdelegat provincial del govern central és ebrenc, i també el decisiu Cap de Costes provincial. I ja hi ha una taula de consens. I alcaldes de tots els colors polítics hi estan d’acord, signatura de document inclosa. A què esperem?

Tanquem el fil. Ja instal·lats al dia d’avui, dimecres 13 de gener, quan la trucada ja s’hauria tingut que produir, no sabem res de nou, i per això acudim al web de la Moncloa per veure si diu res. D’ahir dimarts dia 12 no hi ha cap entrada (cap notícia digital oficial). L’última és de dimarts i apareix el president Pedro Sánchez acompanyat altra vegada de militars (mai havien estat tant visibles com darrerament -sic-), sortint de la Unitat Militar d’Emergències, quarter general.

Vindrà Pedro Sánchez a visitar el delta de l’Ebre altre cop amb helicòpter? O anirà al Mar Menor? Si bé, serà el primer cop que un president del Govern de l’estat espanyol xafa (volar ja ho ha fet) les Terres de l’Ebre. Potser llavors si podrem començarà creure que “el postureo” ha aportat alguna cosa de valor polític real. Tot i que sempre és millor tindre els diners assegurats als pressupostos, com segurament tampoc tindrem al 2022, però Múrcia sí.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.