Avui és dilluns 11 de gener. En realitat, és el primer dia de l’any 2021. Els últims onze dies no s’han diferenciat gaire dels últims onze dies del final de l’any anterior. La majoria del temps l’hem passat a les cases, la majoria de la població, i els temes de conversa o el treball del dia a dia no s’han diferenciat. Tot ho domina les noves formes de vida que ja fa mesos que estem experimentant.

Avui els escolars tornen a l’escola, però no ho faran com altres mesos de gener. L’activitat social també vindrà marcada per l’efervescència social de les rebaixes, perquè la majoria de comerços estan tancats o en horaris que les han transformat. Sant Antoni no ens espera com la millor de les festes d’hivern, i el carnaval ja veurem. I arribaran les festes de Santa Àgueda, de Sant Blai i l’importat Sant Valentí, i si parlem de calçotades o de la festa de la carxofa serà en termes que com s’ha reduït el consum.

I si mirem a mitjà termini, acabarem preguntant-nos si ens activarem o no per setmana santa, tant si som membres d’una confraria com si tenim un negoci turístic, i llavors ja haurem comprovat com s’han tornat a suspendre les primeres fires de l’any, i ja tindrem clar que en portes de la primavera les fires i les festes de les Terres de l’Ebre, necessàriament hauran de tornar a ser diferents, un any més, ja immersos en comparatives perquè haurem travessat el primer aniversari de la pandèmia.

És una crònica anunciada. Per això, als més de mig miler de governants municipals de les Terres de l’Ebre, cal demanar-los que alcen la mirada i que no es miren els peus. El 2021 hauria de ser un any d’anàlisis ambicioses. Els pocs o molts recursos disponibles s’haurien d’invertir a estudiar a fons la realitat més real i crua de cada municipi, i en plantejar plans estratègics que donen opcions de futur, amb mitja dotzena d’alternatives.

Si es volen fer pressupostos participatius, que sigui perquè la ciutadania voti quin model dels tres o quatre que se li plantegen gràcies a aquesta faena de consultors experts, i no tant per determinar si cal enquitranar un carrer o s’han de posar llums a la via verda. Si entre els 52 alcaldes i alcaldesses hi ha alguna estadista, l’animem que destini de vint mil a cent mil euros a aquesta finalitat: a planificar el futur de cada municipi.

L’IDECE ho ha començat a fer durant el 2020 per actualitzar el pla territorial, però no podem encomanar el nostre futur a què es determini des dels despatxos d’uns departaments del Govern dels que ja coneixem les seves limitacions. L’hem de construir des de la base, i la base són els ajuntaments, junt la vintena de nuclis urbans al voltant dels quals ens agrupen com a societat.

I si tot això es fes bé, contractant experts del màxim nivell i experiència avalada pel que s’ha fet a altres llocs del món, aquests urbanistes, economistes, emprenedors, filòsofs, epidemiòlegs o ecòlegs, ens dibuixaríen segur un futur més prometedor que el que mateix visualitzem.

I llavors ens adonaríem que, al contrari del que pensàvem, el nostre futur no depèn de qui guanyi o perdi les pròximes eleccions (cada cop més un lluita grupal que de models), sinó d’aquesta planificació estratègica que només vam experimentar decisivament ja fa més de cent anys, en temps de la Mancomunitat.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.