Catalunya afronta a partir d’aquest dijous deu dies més de noves restriccions, que s’allargaran fins el pròxim 17 de gener, per frenar els contagis de coronavirus i que inclouen, entre d’altres, l’ampliació del confinament municipal de dilluns a diumenge, el tancament de centres comercials, dels comerços amb superfícies superiors als 400 metres quadrats i, durant els dos caps de setmana d’aquest període, dels comerços no essencials. A més, els comerciants veuran com després de perdre la campanya de Nadal ara els pot passar el mateix amb la de les rebaixes. Les botigues que obrin ho hauran de fer amb un aforament del 30%. També hauran de tancar els gimnasos mentre que la restauració manté les restriccions dictades abans de Nadal.
A les restriccions dictades el dilluns passat pel Procicat davant l’empitjorament de les dades epidemiològiques i que publicava aquest dimarts al DOGC, també hi consta la limitació de les reunions socials a sis persones de dues bombolles de convivència després que durant aquest Nadal s’hagi permès trobades de fins a deu persones.
Una de les novetats d’aquest nou tram de limitacions és el confinament municipal, que ara s’estén a tota la setmana. Només es podrà sortir de la localitat de residència per motius de causa major, com per exemple anar a treballar, a estudiar, a un hospital o assistir a una persona dependent. A diferència del període nadalenc, no s’autoritza sortir del municipi –fins ara ho ha estat de la comarca- per anar a una segona residència.
Als comerços, la Generalitat ha previst algunes excepcions. És el cas de centres de veterinària, perruqueries, centres d’estètica, concessionaris d’automòbils i jardineria, que poden estar oberts i independentment de la seva superfície, i també d’aquelles botigues de centres comercials que tinguin una superfície útil de venda igual o inferior als 400 metres quadrats i que tinguin un accés directe i independent des del carrer. Només podran obrir, però, de dilluns a divendres, i no els caps de setmana. L’aforament continua sent d’un 30%.
Un dels sectors no inclosos en aquestes excepcions és el de les llibreries. És per aquest motiu que els editors i llibreteres van demanar una rectificació a la Generalitat i van criticar durament la decisió de deixar-los fora, atribuint aquesta mesura a una “desinformació” o a un oblit de Salut.
Per pal·liar part dels efectes que causarà el tancament de botigues, la Generalitat ha previst una línia d’ajudes de 10 milions d’euros amb aportacions de 2.500 euros per a aquells negocis que hagin de tancar del 7 al 17 de gener. En els propers dies, està previst que es publiquin les bases per acollir-se a aquestes ajudes.
Quant als equipaments esportius, com els gimnasos, també hauran de tancar els que estiguin en espais tancats, a excepció de les piscines, que hauran de tenir condicions especials de control. La Generalitat considera que l’activitat esportiva genera molts desplaçaments i és “un espai relacional de primer ordre“. Per això, sosté que el risc de contagi és més elevat en llocs tancats on s’acumulen aerosols en un entorn on es fa esforç físic, inclús amb la mascareta.
Per a les activitats esportives a l’aire lliure, l’aforament no pot superar el 50% i caldrà establir un control als accessos i mantenir els vestidors tancats excepte per als usuaris de la piscina. A les activitats en grup, no es podran superar les sis persones, incloent el monitor.
En l’àmbit de l’educació, es manté la totalitat de la docència universitària de manera virtual i només seran presencials les pràctiques i avaluacions extremant les mesures de protecció. En el DOGC d’aquest dimarts, però, es mantenia la presencialitat dels centres escolars a partir de dilluns, tot i el debat de les darreres hores entre els sindicats i la Generalitat, que ha previst proves PCR per a tot el professorat entre l’11 i el 29 de gener. Quant a les activitats extraescolars, queden suspeses les de lleure infantil i juvenil i l’esport escolar. Només es podran mantenir si són promogudes pel centre educatiu les AMPA i si es conserva el grup bombolla.
Per a les activitats culturals en teatres, cinemes o auditoris amb programació estable l’aforament serà del 50%, tant en espais oberts com tancats, amb un màxim de 500 persones per sala i sessió d’actuació. Els assistents han d’estar asseguts en tot moment i l’espai ben ventilat. A més, queden suspeses les gales, cerimònies d’entrega de premis i festivals.
Pel que fa l’aforament en actes religiosos com casaments i funerals, s’ha de limitar l’assistència al 30%, amb un màxim de 500 persones, i sempre caldrà garantir una correcta ventilació.