El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha anunciat que el Govern aprovarà una estratègia que destinarà 2,5 MEUR aquest 2020 per “estimular” la indústria dels nanosatèl·lits, “perquè arrenqui i sigui un nou motor econòmic“, ha indicat. El conseller ho ha explicat aquest dijous durant la visita al NanoSat Lab de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on ha conegut de primera mà els dos nanosatèl·lits catalans que s’havien de llançar a l’espai aquest dijous i finalment ho faran dissabte vinent. “El nostre objectiu és que al llarg dels propers tres, quatre o cinc anys puguem dedicar uns 17,5 MEUR comptant també amb els fons FEDER“, ha afegit.

Aquests diners han de servir per impulsar “aquesta nova economia de l’espai que va dels 500 als 2500 km, tota aquesta franja de satèl·lits de baixa altitud“. Puigneró ha dit que Catalunya “vol jugar” en aquesta indústria i “el Govern vol ajudar a que això passi“.

Aquesta tecnologia ha de permetre comptar amb nous serveis per la ciutadania així com millorar l’estudi de fenomens com el canvi climàtic, així com noves formes de comunicació, segons ha especificat el conseller.

En aquestes tecnologies digitals avançades hem de fer una aposta i hem d’estar a l’avantguarda, perquè la innovació i la recerca en aquest àmbit ha de permetre la creació de futurs llocs de treball al nostre país“, ha explicat.

Ha afegit que de la mateixa manera que fa dos anys es va començar a invertir en 5G i aquesta setmana s’ha conegut que Catalunya tindrà un corredor 5G, l’aposta pels nanosatèl·lits també es fa com una aposta de futur. “Això no és fruit de la improvisació“, ha reblat.

S’aplaça el llançament dels dos satèl·lits catalans

El llançament dels satèl·lits catalans s’havia de fer la matinada de dijous a divendres des de la Guayana Francesa, en una missió de l’ESA, però per les condicions meteorològiques s’ha aplaçat al dissabte vinent.

Aquests satèl·lits han estat desenvolupats per l’UPC NanoSat Lab gràcies a un premi de l’Agència Espacial Europea (ESA) obtingut el 2017 per un import d’1 milió d’euros.

Els dos nanosatèl·lits de la UPC que aniran a l’espai tenen sis unitats de 10x20x30 cm. La participació específica de la universitat és una càrrega única de microones per mesurar els senyals de navegació GPS i Galileu reflectits sobre la superfície de la terra.

Aquesta tecnologia permet mesurar la humitat del terreny, així com el gel a les zones polars. També té un servei de comunicació entre satèl·lits via ràdio, segons ha explicat l’investigador Adriano Camps, director del laboratori.

Camps ha explicat que es tracta del tercer i quart satèl·lit que surt de la UPC per anar a l’espai. Si bé s’ha fet en dos anys i mig, la tecnologia per poder-los elaborar és fruit de vint anys de recerca continuada.

Està previst que arribin i es puguin començar a analitzar les primeres dades procedents d’aquests dos satèl·lits a mitjans de juliol. Camps ha dit que si s’envien o no més satèl·lits dependrà “de com funcionen aquests i dels diners que hi hagi”.

Autor: