Ports de la Generalitat ha encarregat un estudi per identificar com millorar la funcionalitat del port de les Cases d’Alcanar i evitar els problemes d’ultrapassament que pateix el port quan hi ha forts temporals de llevant. Després de treballar un any i havent realitzat un estudi de model físic del port de les Cases d’Alcanar en una piscina d’assaig a la Universitat d’A Corunya la solució que es proposa és modificar el dic de recer amb una inversió aproximada de 3 milions d’euros.

La redacció d’aquest estudi es preveu finalitzar a finals de gener per després començar la redacció del projecte constructiu amb els informes necessaris i la tramitació administrativa, amb l’objectiu de començar les obres el 2022.

Per fer aquestes proves es va construir una maqueta a escala o model físic del port de les Cases d’Alcanar que es va col·locar dins d’una piscina d’assaig. Aquest model físic ha estat afectat per diferents onatges derivats de temporals per comprovar quina era la millor solució perquè els temporals de llevant no tinguin afectació dins del port. Els resultats de les proves realitzades indiquen que la millor solució perquè no hi hagi ultrapassaments és la perllongació del dic de recer del port de les Cases d’Alcanar i la construcció d’un tacó per evitar l’agitació provocada pels temporals a l’interior del port.

El port de les Cases d’Alcanar és l’únic port de Catalunya que té orientada la bocana cap al nord-est, orientació que el fa vulnerable als temporals amb problemes d’agitació interior que afecta les instal·lacions portuàries. El director general de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, ha explicat que “hem fet les proves pertinents i hem buscat la millor solució per resoldre aquesta situació de vulnerabilitat que pateix el port de les Cases d’Alcanar”. Gómez ha afegit: “Invertirem uns 3 milions d’euros per donar estabilitat, funcionalitat i seguretat al port, i donar resposta a la demanda dels sectors nàutic i pesquer”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.