Unió de Pagesos ha tornat a reclamar que es compensi els productors de mel a causa de les pèrdues patides per la presència de l’abellerol. El sindicat ha insistit en aquesta petició arran de la publicació de l’estudi que ha realitzat per encàrrec de l’Administració per conèixer l’impacte d’aquest ocell a Catalunya i que xifra les pèrdues produïdes en més de 34 euros anuals per rusc.

El sector insta el Departament de Territori i Sostenibilitat a recuperar la línia d’ajuts que ja havia estat operativa entre els anys 2005 i 2013. L’abellerol és un ocell protegit i catalogat com a espècie vulnerable de la fauna salvatge autòctona.

L’estudi presentat aquest dijous estima, de mitjana, en 34,26 euros per rusc les pèrdues causades per aquest ocell que s’alimenta de les abelles de la mel, comptant una pèrdua mitjana de 5,16 quilo de mel per arna, a un preu de 6,64 euros/quilo. Una xifra a la qual, segons Unió de Pagesos, caldria sumar-hi les vinculades a altres derivats de la mel com són el pol·len, el pròpolis, la gelea real i la cera, així com l’afectació d’aquesta situació a les colònies d’abelles

El sindicat ha quantificat aquestes dades en base a les dades obtingudes de l’estudi per a l’avaluació de l’impacte de la presència d’abellerols en l’activitat apícola elaborat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya l’any 2018.

El conflicte prové del fet que l’abellerol s’alimenta bàsicament d’insectes himenòpters, com és el cas de l’abella de la mel, declarada espècie d’interès especial i considerada especialment protegida pels seus efectes en la conservació dels ecosistemes i la biodiversitat.

Autor: