Agents de l’Equip de Desactivació d’Explosius (EDEX) de la Guàrdia Civil de Tarragona han retirat i destruït un projectil de morter i dues granades de mà de la Guerra Civil.

El projectil de morter el va trobar un pagès a Bítem quan treballava en una finca de la seva propietat i les dues granades les va localitzar un senderista mentre caminava per la serra de Santa Madrona, al terme municipal de Gandesa.

L’EDEX es va desplaçar fins la finca de Bítem on va constatar que la granada de morter era del model Valero de 81 mm, sense espoleta però amb càrrega. La segona troballa corresponia a dues granades de mà, una de tipus bola de llit i una altra universal, que no havien arribat a explotar, trobant-se en molt mal estat de conservació, per la qual cosa en un paratge proper a la troballa, després prendre les mesures de seguretat necessàries, es va procedir a la seva destrucció.

La celeritat amb què van actuar els especialistes va evitar l’explosió involuntària i incontrolada d’un dels artefactes.

La Guàrdia Civil adverteix que en cas de trobar artefactes de la Guerra Civil cal avisar immediatament a les autoritats i mai s’han de manipular ni traslladar del lloc on han estat localitzats. Aquest material segueix en la majoria dels casos conservant les propietats explosives per a les quals van ser fabricats, independentment de l’aspecte exterior que tinguin.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.