El pressupost del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) serà de 15,96 milions d’euros l’exercici 2021, un 3,5% més que enguany. Un increment que respon principalment a l’increment del cànon sobre els residus fixat per l’Agència de Residus de Catalunya, que serà d’un 11% i a la gestió externa d’una part de la fracció resta. “La proposta de pressupost pel 2021 està marcada per la contenció de la despesa, el blindatge dels serveis ambientals que prestem i seguir avançant amb els compromisos de l’Agenda 2030”, ha explicat el president del COPATE, Joan Alginet, que juntament amb la vicepresidenta d’Energia, Marta Fornells i el vicepresident de l’àrea d’Afers Interns i Transparència, Alexis Albiol, ha presentat el pressupost que es portarà a votació daquest dijous en junta general.

L’àrea de residus, amb un pressupost d’11,3 milions d’euros i l’abocador de Mas de Barberans, amb 1,9 milions d’euros, representen la major part de la despesa del COPATE. El 2021 els ajuntaments del Baix Ebre i el Montsià, de l’àmbit COPATE, tindran un increment del 13% pel cost del servei, un 11% del qual correspon al cànon sobre els residus i un 2% al trasllat d’una part dels residus fins a l’abocador de Tivissa. L’ampliació de la capacitat de l’abocador de Mas de Barberans és una necessitat, ja que és al límit, per la qual cosa un 25% dels residus es derivaran a l’abocador de Tivissa. “Mentre es desenvolupa el pla urbanístic per poder ampliar l’abocador de Mas de Barberans, ens veiem obligats a traslladar part dels residus a altres instal·lacions. Hem optat per Tivissa per la proximitat”, ha explicat Alginet.

El pressupost del COPATE del 2021 incorporarà el reforç tècnic de les àrees de la Reserva de la Biosfera i Energia. Concretament s’incorporen quatre tècnics més al Consorci, per la qual cosa el capítol de personal s’incrementa en 50.000 euros. Amb tot, hi haurà una retallada del 25% de les despeses de desplaçaments de tot el personal tècnic i polític, una reducció de les retribucions als òrgans de govern de 50.500 euros a 48.760 euros i una menor despesa de la partida de protocol que passarà de 7.000 a 3.000 euros.

Pel que fa a l’àrea de Residus, s’ha previst una inversió de 110.000 euros per a la instal·lació de plaques solars a l’abocador de Mas de Barberans per autoconsum a la planta de tractament de lixiviats.

Quant al finançament de l’àrea de Salubritat, la Generalitat farà una aportació de 850.000 euros pel control de la població de mosquit i mosca negra a l’Ebre. Una subvenció que garanteix el desenvolupament de les actuacions per prevenir i controlar les plagues de la mosca negra i el mosquit. A més, el COPATE negocia la signatura d’un conveni a quatre anys amb la Generalitat, la Diputació i els ajuntaments per blindar el finançament d’aquests tractaments.

El pressupost del 2021 del COPATE també inclou les partides necessàries per abordar les operacions del darrer any del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Ebrebiosfera. Així el 2021 quedarà definida l’estratègia per la transició energètica a les Terres de l’Ebre, el pla de foment del consum de biomassa i la creació del banc de terres.

Finalment, el pressupost del COPATE del 2021 inclou una partida pressupostària per la realització d’unes jornades i la convocatòria d’un premi de treballs de recerca de batxillerat en memòria de Climent Ferré, responsable de l’àrea d’Entorn i Territori que va perdre la vida fa un any.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.