L’anunci del desmantellament del monument franquista del riu Ebre ha portat un grup de ciutadans de Tortosa a donar el pas de defensar públicament la necessitat de mantenir-lo i reinterpretar-lo. El Col·lectiu per la reinterpretació del monument de la batalla de l’Ebre (Corembe), com així s’anomena, veu difícil que acabi prosperant la seva proposta però no renuncia a obrir un debat sobre una qüestió espinosa a la ciutat i ha obert una campanya per captar suports. Se situen lluny de “qualsevol nostàlgia ideològica” i “contundentment” en contra del que va representar la dictadura però defensen que el monòlit pot ser reinterpretat per explicar pedagògicament el franquisme, com una “oportunitat per no oblidar les cicatrius del passat”.

Una de les primeres accions que impulsarà el col·lectiu serà una recollida de signatures que es podrà fer a través de la plataforma Change.org o en format físic en diferents punts de Tortosa. La voluntat és demostrar que hi ha veïns i veïnes de la ciutat que defensen la reinterpretació del monòlit i convertir-lo en un espai de memòria democràtica.

Corembe vol ser “un espai de diàleg, totalment allunyat de qualsevol nostàlgia o enaltiment del franquisme”. El Col·lectiu te com a prioritat defensar els valors democràtics i la restitució de la memòria històrica a través del patrimoni, per poder explicar un dels moments més foscos de la història recent del país.

El Col·lectiu fuig del debat polaritzat. “No s’ha de confondre reinterpretar el monument amb la nostàlgia del règim o una defensa del franquisme. El que demanem és que es pugui explicar què significa realment la guerra i la dictadura a través d’un espai de memòria. I això no és defensar el franquisme”, ha explicat una de les portaveus del Corembe, la exregidora del PSC, Consol Cordero.

“Retirar el monument pot donar peu als negacionistes o fins i tot a l’oblit d’una dictadura”, ha assegurat l’altre portaveu del Corembe, el director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre Albert Curto, qui ha afegit que “mantenir-lo servirà per evitar que es pugui blanquejar tot el que va passar”.

El col·lectiu també ha lamentat l’anunci fet la passada setmana per la consellera de Justícia, Ester Capella, perquè “no obeeix a la voluntat de la ciutadania de Tortosa”. També ha criticat que la prioritat sigui “fer una proposta electoralista i no fomentar la cultura democràtica”.

Des del Corembe han proposat la creació d’un centre d’activitats de difusió i participació social al voltant de la memòria històrica, dissenyar un mapa dels espais de la Batalla de l’Ebre a la ciutat de Tortosa i establir, des del Consell Escolar o altres organismes, activitats didàctiques i pedagògiques que afavoreixin la coneixença de la memòria de la ciutat.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.