El projecte Passaport Edunauta ha escollit Amposta per al programa pilot. Es tracta d’una eina de creació d’oportunitats educatives fora l’escola, per a infants de 3 a 12 anys. També pretén disminuir la bretxa d’aprenentatge per als infants més vulnerables. Es tracta d’un projecte de la Fundació Bofill, una entitat que lluita contra les desigualtats socials a Catalunya a través de l’educació, i la Cooperativa +Educació, entitat pionera en el desenvolupament dels passaports d’aprenentatgefora de l’escola.

Així, Amposta ha estat escollida com un dels 14 territoris de Catalunya (onze ajuntaments, un consell comarcal i dos districtes de Barcelona) que posarà en marxa esta eina en forma de prova pilot. Començarà afuncionar a partir del segon trimestre del curs escolar 2020-2021 com han anunciat les regidores d’Educació i Drets Socials, Núria Marco i Núria Ferré, i l’alcalde, Adam Tomàs. Marco ha presentat el projecte com “una eina per fomentar l’equitat educativa dels infants en el tempsfora de l’escola, generar oportunitats d’aprenentatge i disminuir la bretxad’aprenentatge per als infants més vulnerables”.

Així, el Passaport Edunauta consisteix en un llibret físic en què cada xiquet/a rebrà un segell per participar del catàleg d’activitats proposades, fent de diari d’aprenentatge on es descriu l’activitat en què ha participat, la temàtica concreta i què ha après. D’esta manera, es reconeixen tots els tipus d’aprenentatges que els infants fan també fora de l’escola: a casa amb la família, a la biblioteca, al museu o en activitats esportives entre altres. “Els distribuirem a través de les escoles d’educació infantil i primària perquè siguen elles qui les facen arribar a l’alumnat” ha explicat la regidora, afegint “i els hi presentarem perquè ho veguen com una eina interessant que puguen treballar a les hores de tutoria”.

La crisi sanitària també ha afectat la implementació d’esta eina, projectada per a iniciar-se al setembre amb tot d’activitats culturals, lúdiques o esportives que realitzés l’Ajuntament d’Amposta. “Ara, a partir del segon semestre de curs es començarà amb aquelles activitats que es realitzen a la Biblioteca Comarcal”, explica Marco, “i seran per a uns nivells educatius específics”. A mesura que la situació sanitària ho permete, s’anirà ampliant l’oferta amb altres activitats culturals i esportives. “També farem difusióperquè s’hi sumin al màxim d’agents educatius de la ciutat possible”, diu la regidora.

El Passaport Edunauta és una eina més del desenvolupament de l’Educació360 a Amposta, “un dels nostres eixos de govern i l’actuació 64 del nostre Pla d’Acció Municipal”. “Es tracta d’entendre l’educació a temps complet amb aprenentatges fora de l’escola”, recorda la regidora, “un compromís que també forma part de l’Agenda 2030, amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 4: garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat, i promovent oportunitats d’aprenentatge per a tothom al llarg de tota la vida”.

👤 Redactor a L’Ebre Notícies, l’informatiu de Canal Terres de l’Ebre.
📍 Tortosa, Terres de l’Ebre.
⛓ @MontecinoValls a Instagram, Twitter, Facebook i Linkedin.