El passat divendres 6 de novembre participava al debat de Canal Terrres de l’Ebre, El Mirador. El debat anava sobre el procés industrialitzador al nostre territori. En aquest debat participava l’actual directora d’Indústria de la Generalitat, Matilde Villarroya, així com el catedràtic d’Economia, Joan Antonio Duró, i l’advocada senienca , Maite Martinez. Durant el debat es va parlar dels dèficits i problemàtiques que tenim al nostre territori, així com algunes possibles solucions.

El cert, que uns dels grans problemes d’aquest país és la gran taxa d’atur estructural que pateix. Taxa que difícilment no es troba a cap altra economia occidental i que porta a una pèrdua de competitivitat extremadament alta. Si aquest fet, afegeixes que la nostra economia té una forta dependència del sector turístic, podem entendre molt dels mals del que patim i per què som un dels països on la pandèmia provoca més estralls a l’economia i conseqüentment a les famílies, la qual cosa, quasi impossibilita un segon confinament.

Si a tot això, afegim que les Terres de l’Ebre, a més a més, el sector agrícola té un fort pes dins de l’activitat econòmica ebrenca, s’entén el perquè entre els 20 municipis amb menys renda mitjana de la província de Tarragona, 19 corresponent al nostre territori. Si davant d’aquestes dades empíriques, encara algú creu que anem pel bon camí, la veritat que una mica errat sí que va. La realitat, és que ens espera un futur molt negre.

Realment, si volem sortir d’aquesta espiral d’empobriment i endarreriment hem de canviar el model econòmic i apostar fortament pel sector tecnològic. Exemples d’èxit a prop del nostre territori n’he trobem bastants: com l’empresa lleidatana, Lleida.net, empresa que s’ha especialitzat en oferir serveis de certificacions digitals de dates en un entorn segur, o la castellonenca que a principis d’aquest mes de novembre sortia a cotitzar al mercat alternatiu espanyol BME Growth, Cuatroochenta; dedicada també al sector tecnològic, així com la consultora digital de Reus, Izertis, la qual també cotitza al mercat alternatiu espanyol.

D’aquestes tres, probablement, la de més èxit ha estat la lleidatana, Lleida.net, fundada aproximadament fa vint-i-cinc anys, per Sisco Sapena, un lleidatà que el destí li guardava ser el gerent d’una empresa lletera familiar però per desavinences familiars en la forma de dirigir va renunciar a aquests càrrec i creà l’empresa tecnològica Lleida.net.

Doncs resulta, que Lleida.net és uns dels valors estrella d’aquest any a la borsa espanyola, havent passat de 0,90 cèntims el preu de l’acció a quasi deu euros durant el passat mes d’octubre. Una revalorització estratosfèrica motivada per la pandèmia. El servei que ofereix Lleida.net en matèria de seguretat telemàtica el fan imprescindible amb el nou model econòmic que s’està implantant. Gràcies a la pandèmia l’empresa lleidatana actualment està valorada per més de 120 milions d’euros.

La pregunta que ens hem de fer tots, si veiem que el nostre territori està envoltat d’empreses innovadores amb relativament èxit que han apostat per les noves tecnologies, si les Terres de l’Ebre hi ha empreses que han apostat per les TIC o vivim encara en un mar d’oliveres sense que res hagi canviat? Per sort, les Terres de l’Ebre, no es troben del tot al marge d’aquest canvi econòmic, encara que molt incipient i en comptagotes van sortint empreses que a poc a poc van deixant la seva petjada.

Sens dubte, dins del nostre territori ebrenc l’empresa de referència és Captio, integrada per socis tortosins, es dedica a crear aplicacions de control de despesa dels viatges d’empresa. Fundada l’any 2012, ben aviat aconsegueix finançament per a desenvolupar a la seva idea de negoci, essent premiada com la millor empresa emergent espanyola de l’any 2015.

Tanmateix, Captio, no és l’única empresa ebrenca, havent-hi altres com l’empresa ubicada a Santa Bàrbara, Pentamatik, que desenvolupa eines per a la indústria 4.0, o l’ampostina, Ebredrone, que està creant un model de negoci aprofitant els avantatges i facilitats que poden donar els drons a diferents activitats econòmiques com potser l’agrícola o mineria. Empresa, per cert, aspira aquest any a ser unes de les start-ups revelació de l’any 2020

El cert, ens agradi o no, el futur de les Terres de l’Ebre passa per les noves tecnologies, almenys, si volem d’una vegada abandonar la cua de les zones de Catalunya on la pobresa campa al llarg i ample del territori ebrenc. En poques paraules o els poders públic comencen dinamitzar, impulsar i ajudar aquest sector de l’activitat econòmica o acabarem sent un territori d’abocadors i cementiris nuclears. Mentrestant, resarem per a que les poques iniciatives ebrenques tirin avant contra vents i pandèmies.

Economista.