Diuen, al Gènesi, que Déu, en la nostra cultura judeocristiana, va crear l’home i la dona i els va fer com ell/ella. Més endavant, el text ens parla que l’home i la dona són de la mateixa carn i dels mateixos ossos. Si mirem l’ADN sembla que és així. De fet, a l’inici només hi havia el cromosoma X llavors anomenat autosoma. Curiosament la X va perdre un palet (la costella?) i va passar a ser Y. Això va passar, es creu, fa 300 milions d’anys, abans que els humans comencéssim a poblar el nostre estimat planeta blau. D’aquesta manera, podríem dir que el Gènesi l’encerta, malgrat que primer serien les dones les que van existir o almenys les X.

Aquesta introducció la faig perquè emocionalment encara estic en xoc per la notícia que una xiqueta de només 14 anys ha estat violada per, sembla ser, 10 homes adults mentre uns altres 10 homes adults els encoratjaven a seguir. Potser no hi ha més casos que abans, potser és que ara les dones no s’avergonyeixen d’aquest patiment i sí denuncien o potser sí que passen més sovint. La veritat és que hem de canviar la societat i ho hem de fer aviat.

He escoltat i llegit que a tanta violència se li sumi més violència com el crit de: “aquests homes s’han de matar!”. Jo no crec que això vagi de matar ningú. Però sí crec que necessitem la col·laboració real dels homes en les coses quotidianes com, per exemple, en els acudits masclistes de WhatsApp que objectiven les dones i que sí s’ha demostrat estan vinculats a posteriors agressions sexuals i de gènere, o a què ells ens ajudin a la feina a tenir els mateixos llocs, remuneracions i càrrecs d’empresa. També ens aniria bé, que, amb l’exemple, mostressin les bondats de treballar cooperativament en les tasques de la llar, o que es neguin a acceptar la discriminació en institucions (econòmiques, financeres, empresarials, esportives, legislatives, governamentals, educatives, religioses…) que menystenen o releguen el sexe femení a tasques de segona categoria i un llarg etcètera de no acabar mai. Necessitem que els homes donin un pas endavant en la lluita pels drets de les dones i les xiquetes, perquè som de la mateixa carn!

Pintora i psicòloga, amb ulls inquiets aprenent de la vida…