La Plataforma en Defensa de l’Ebre reclama als representants polítics, econòmics i socials de les Terres de l’Ebre un lideratge “unificat” i “valent” per blindar el futur del delta de l’Ebre i del riu per llei. La plataforma ha proposat que des del territori es lideri un ‘Pacte de l’Ebre’ que, tal com va passar al riu Ter, permeti iniciar el retorn al riu Ebre dels cabals transferits al ministransvasament del CAT. També volen que els polítics ebrencs encapçalen les al·legacions al Pla de Conca de l’Ebre el qual, segons la PDE, nega que hi hagi un problema al delta de l’Ebre.

El portaveu del moviment, Manolo Tomàs, ha subratllat que “cal buscar solucions duradores i sostenibles” per als problemes de regressió del delta que el temporal Glòria no han fet més que accentuar i no només centrar-se en les mesures més urgents com la mobilització de terres. “A les Terres de l’Ebre no hi ha lideratge. Que els representants del Govern a les Terres de l’Ebre encapçalen, que nosaltres estarem al seu costat”, ha exclamat Tomàs.

El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ha explicat que insten el CAT, la Generalitat i els polítics ebrencs a acordar un pacte per l’Ebre, tal com es va fer amb el riu Ter, per retornar els cabals que es transvasen cap al Camp de Tarragona. “Fem una proposta nova. En les properes setmanes veurem si hi ha interessos per part de les administracions per a la recuperació del delta”, ha manifestat Tomàs. El portaveu ha assenyalat que en funció de la resposta elaboraran una proposta per fer realitat el pacte. “Pensem que ha de ser consensuada amb un objectiu clar: el retorn programat dels cabals que s’estan transvasant des del consorci”, ha dit.

En l’assemblea informativa, també es va tractar la necessitat que les administracions han de liderar la presentació d’al·legacions al Pla Hidrològic que es preveu que es presenti a finals d’anys. “Estem convençuts que no s’acceptaran les al·legacions presentades perquè mai ho han fet. A partir del gener i febrer hi haurà una nova etapa”, ha avisat Tomàs. De fet, des de la PDE ja pensen a tornar-se a mobilitzar si s’aprova el pla. “L’any 2021 serà un any tremendament important per les Terres de l’Ebre. El pla ha de ser vigent del 2021 al 27 i, en aquests sis anys, si no s’aconsegueix modificar les previsions que es marquin sobre el delta, aquest patirà un greu perill, per tant, el 2021 serà un any de conflicte”, ha advertit.

Des de la PDE també lamenten que encara no s’hagi redactat el Pla Integral de Protecció del delta, tal com es va prometre fa dinou anys. El document hauria de vetllar pels cabals ambientals, la gestió dels sediments i per cercar mesures que assegurin la sostenibilitat del delta, segons precisa Tomàs. “Fa dinou anys es van comprometre legalment a fer un pla integral i ara ens tornen a dir que el faran. En aquests anys no han fet absolutament res”, ha denunciat el portaveu. I ha afegit: “No és casual que la presentació de Pla Hidrològic coincideixi amb la de l’Integral, la qual cosa ens fa pensar que l’integral serà fum”.

Durant l’assemblea també es va denunciar l’expansió de la xarxa del Consorci d’Aigües de Tarragona a municipis de la Conca de Barberà i la Baixa Segarra, les darreres actuacions a la barra del Trabucador -que consideren que no solucionen la problemàtica-, i es va demanar recuperar la Comissió de la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, entre altres punts debatuts.

La Plataforma en Defensa de l’Ebre enguany celebra 20 anys de la seva fundació (tot i que no pas del moviment antitransvasista) ha decidit ajornar l’Assemblea General anual per la situació sanitària i celebrar, en el seu lloc, una assemblea informativa. La trobada s’ha fet a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa aquest dissabte al vespre sota estrictes mesures sanitàries i de limitació d’aforament. Per facilitar-ne el seguiment a tota la població, Canal Terres de l’Ebre ha ofert la retransmissió de l’acte en rigorós directe.

 

Periodista.