Quan es diagnostica un càncer, al pacient se li presenten molts interrogants: sobre el tractament per fer front a la malaltia, sobre el nou dia a dia, sobre una nova vida… També sobre una nova manera d’alimentar-se. Una bona alimentació és essencial per garantir un bon estat nutricional per tolerar aquests tractaments oncològics.

Canal Terres de l’Ebre  emetrà, a partir del 5 d’octubre, una compilació de recomanacions i receptes que es podran veure per primera vegada en un mitjà local. Continguts produïts per la Xarxa Audiovisual Local (XAL) i que ha comptat amb el suport científic i tècnic de la Fundació Alícia, l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i la Universitat de Barcelona (UB). Continguts que també podreu trobar a la web menjardurantelcancer.cat.

Els materials realitzats en versió vídeo i podcast ajuden, un cop diagnosticada la malaltia, a donar pautes senzilles i pràctiques a algunes de les necessitats dels pacients i se sumen als ja existents. Continguts adreçats a familiars, malalts, especialistes… sense oblidar, però, que mai substitueixen el diagnòstic  de l’equip mèdic i que el seguiment el realitza l’equip d’especialistes sanitaris.

Els efectes secundaris contribueixen a la malnutrició dels pacients. Ja en el diagnòstic un 40% pateix aquest problema, que en els casos més avançats pot arribar al 80%. Això comporta un empitjorament de la qualitat de vida i dificulta l’èxit del tractament. La malnutrició és la responsable final d’entre un 10% i un 20% de les morts de pacients amb càncer.

Material amb suport científic i tècnic

Trenta-dues receptes elaborades per atenuar els efectes secundaris més comuns que apareixen amb la malaltia: les nàusees i els vòmits, la diarrea, el restrenyiment, la pèrdua de la gana, la disgèusia (distorsió del sentit del gust), mucositis (nafres a la boca), disfàgia a sòlids i disfàgia a líquids (dificultat per empassar-se aliments sòlids i líquids, respectivament).

El xef Jeroni Castell, del Restaurant les Moles d’Ulldecona col·labora en aquesta iniciativa aportant-hi quatre receptes.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.