Els Reials Col·legis són el conjunt monumental renaixentista més important de Catalunya. Ubicats dintre del Conjunt Històric Artístic de Tortosa, està format per tres edificis del segle XVI. Amb Tortosa com a Capital de la Cultura Catalana el 2021, els Reials Col·legis han entrat a formar part dels 7 elements del patrimoni cultural a la Llista representativa de tresors culturals del món.

La importància de Tortosa al segle XVI és indiscutible. La ciutat vivia una esplendor econòmica i social que abanderava amb cultura i humanisme. Els Reials Col·legis en són un clar exemple, ja que constitueixen l’obra més important del Renaixement civil a Catalunya.

Els Reials Col·legis inclouen tres edificis: el Col·legi de Sant Jaume i de Sant Maties, l’Església de Sant Domènec i el Col·legi de Sant Jordi i de Sant Domènec. Este últim va acollir l’antiga universitat de la ciutat i convent. Només conserva la portalada exterior. S’hi pot distingir l’escut de Felip II i la inscripció DOMUS SAPIENTIAE, és a dir, casa de la saviesa.

Per la seua part, el Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties conserva un monumental pati quadrat d’influència italiana, l’únic amb aquest estil a Catalunya i segurament, la millor obra del Renaixement al principat.

A l’altra part, l’església de Sant Domènec segueix una traça gòtica d’una sola nau i va ser, durant dècades, la seu de l’antic Museu-Arxiu de Tortosa. Avui en dia conté l’exposició permanent sobre la Ciutat i la Festa del Renaixement on es pot veure l’antic portal de la Casa de la Ciutat i l’esplèndid armari-arxiu documental de 1574. L’exposició fa un recorregut per la ciutat del segle XVI vinculant-la a l’actual Festa del Renaixement, que se celebra anualment per recrear l’esplendor de la Tortosa renaixentista i que ja compta amb vint-i-cinc anys d’història.

👤 Redactor a ebredigital.cat, L’Ebre Notícies (l’informatiu de Canal Terres de l’Ebre) i Al Dia Terres de l’Ebre des de Ràdio Joventut.
⛓ Em pots seguir a Instagram, Twitter, Facebook i Linkedin com a @MontecinoValls.
📍 Tortosa, Terres de l’Ebre.