L’edició d’enguany del cicle Ebre, Art & Patrimoni té com a protagonista la creació audiovisual. El festival es podrà veure en dotze museus i centres d’interpretació de l’Ebre fins el 30 de setembre amb diferents propostes de 17 artistes que giren entorn el paisatge, la història i, en definitiva, el patrimoni de les Terres de l’Ebre.

Els espais participants són el Museu de les Terres de l’Ebre, el Museu de Tortosa, el Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana a Santa Bàrbara, el Centre d’Interpretació d’Art Rupestre Abrics de l’Ermita a Ulldecona, el Centre d’Interpretació del Ferrocarril a Móra la Nova, el Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta a Sant Jaume d’Enveja i diversos espais del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre de la Terra Alta, entre altres.

El cicle Ebre, Art & Patrimoni està organitzat pel Servei d’Atenció als Museus de les Terres de l’Ebre, encapçalat pel Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre i el Departament de Cultura.

 

 

Exposició sobre l’erradicació del paludisme al delta de l’Ebre
Una de les exposicions del cicle ‘Ebre, Art i Patrimoni’ és La quartana i la lluita sanitària per erradicar el paludisme al delta de l’Ebre que es pot veure fins al 4 d’octubre al Museu de les Terres de l’Ebre d’Amposta. Amb més de 50 objectes i una creació audiovisual contemporània, l’exposició explica la lluita antipalúdica al nostre territori de finals del segle XIX, quan l’expansió de l’arròs al Delta i les dures condicions de feina van suposar un repte important per als metges i investigadors per tal de combatre un paràsit provinent dels mosquits residents en zones humides. Complementant els objectes, i dins el cicle Ebre, Art & Patrimoni, s’ha creat un projecte audiovisual que relaciona esta situació del paludisme amb una vivència ben actual.

Els treballs del doctor ebrenc Ildefons Canicio van tenir un paper rellevant, ja que els estudis que va dur a terme a la consulta de Sant Jaume d’Enveja segueixen encara vigents en la lluita contra la malària. El paludisme va quedar erradicat al Delta el 1955, mentre que el 1964 l’Estat espanyol va ser declarat lliure de la malaltia. Avui, però, la malària causa anualment entre 2 i 3 milions de morts al món, i es calcula que la taxa de morbiditat es pot duplicar en els pròxims vint anys.

 

👤 Redactor a L’Ebre Notícies, l’informatiu de Canal Terres de l’Ebre.
📍 Tortosa, Terres de l’Ebre.
⛓ @MontecinoValls a Twitter, Facebook, Linkedin i Instagram.