Portem un 2020 no gaire encoratjador amb tot el que ens està succeint, el temporal de pluja i vent “Glòria” a començament d’any va deixar moltes pèrdues al món de la pagesia i altres sectors. Al març entrem amb el virus de la Covid-19. I tot plegat un degoteig d’ERTOS que no fan més que deixar als llimbs als treballadors com també allargar les cues a la porta de la Creu Roja o Càritas.

Però una fina punta de llum obre un alè d’esperança. La notícia és donada per l’alcaldessa de Tortosa, on anuncia la inversió de capital francès de l’empresa d’ensalades Florette al nostre territori. La creació de 200 llocs de treball directes i molts més indirectes, lligats al món del transport, serveis, manteniment i en definitiva a l’activació altre cop de la pobra economia de les Terres de l’Ebre. De moment, a la pàgina web de Florette estan buscant dos perfils molt específics, director/a de planta de fabricació i responsable de manteniment. Esperem que d’aquests 200 llocs de treball hi hagi una gran part amb tasques a realitzar per tècnics qualificats i formats com personal de manteniment industrial per poder controlar les seves línies de producció, personal de màrqueting i publicitat per realitzar tasques de Community manager, personal d’informàtica, robòtica, del món d’administració i tot el relacionat amb Indústria 4.0. Aquesta és el tipus d’empresa que ens fa falta al nostre entorn on una firma de Reserva de la Biosfera ens fa costat. Posats a demanar no estaria de més un departament de I+D+I ja que si dins del món de la llenceria eròtica tenim articles comestibles qui sap si no podríem aconseguir unes bosses d’ensalades per poder acabar d’aliment. L’any 2009 en plena crisi un altra companyia del món de la metal·lúrgia va intentar assentar-se a la població de l’Aldea. No va faltar el moviment ciutadà en contra de la Foneria Gallardo. Encert dels veïns de l’Aldea, ja que avui en dia una indústria contaminant no entraria dins el nou model de territori.

Em consta que hi ha hagut molta feina els últims anys tant del Departament d’Indústria com del mateix Ajuntament. Florette segurament tenia moltes altres opcions i probablement més pròximes a grans ciutats com ara la comarca del Maresme o Valenciana amb una gran extensió de cultius. Ha triat el nostre territori possiblement per la nostra oferta de cultius d’hortalisses com ara enciams, espinacs, carlotes i una molt amplia varietat. Segurament que la decisió final ha estat la visió del Sr. Juan Miguel Floristán que ha vist les oliveres de la falda dels Ports, el marisc i arròs del Delta. Tot productes de la terra i de Km 0 per les futures ensalades que podran degustar a tota Europa. M’aposto una ensalada que molt properament tindrem a la llista de productes de Florette una ensalada en nom de Delta o Ebre.

Professor de Formació Professional.