Estem en plena canícula ens diuen els homes del temps. En ple estiu, xafogor, calor,.., és el que toca. Tots plegats però estem vivint un estiu diferent. Cadascú en les seves circumstàncies, però de ben segur que un estiu en el que ens sentim com mai ens havíem sentit. I, el que sembla és que aquesta sensació s’allargarà a la tardor, l’hivern,.. i ves a saber fins quan. Els estius de Festes Majors, de trobades amb amics, de notícies amb aeroports plens i saturats de vols, de platges i destins paradisíacs,…, sembla que han passat a la història. La tardor, hivern i el temps fins no sabem quan, pinten també que tindran portades diferents.

Són tantes les persones, tants i tants els sectors econòmics, culturals, laborals, turístics, que ens trobem en una situació nova, desconeguda, incerta, que es fa difícil poder-ne fer un retrat acurat, una instantània que plasmi a tots i a tothom.

Per a moltes persones en situació realment compromesa, sigui per dificultats serioses en la salut o problemes greus econòmics degut a la situació actual, no ha de ser fàcil el que molts entesos i gurús ens expliquen sobre l’oportunitat que ens ofereix aquesta situació. Quan cal fer bullir l’olla i no es tenen els mínims recursos o, quan no sabem si la setmana que ve nosaltres o algú proper pot estar malalt, es fa realment complicat veure l’oportunitat d’aquesta situació d’incertesa en la que ens trobem.

Tot i això, crec que estaria bé fer un esforç, un salt mental per no caure en la fàcil dualitat, de bo i dolent, de tancament i apertura. Podríem, no en perdem res de provar-ho, tractar d’anar una mica més enllà i veure què passa. Quan hi ha una realitat que és la que és, en primer lloc assumir que si que hi ha coses que depenen de cadascun de nosaltres, com és la responsabilitat, el cuidar-nos i cuidar als altres, sense baixar la guàrdia per res. Dit això, la realitat com deia, és la que és, no la podem negar. Què tal si l’assumim? , Què tal si mirem de treure’n profit?.

En aquest sentit, pot ser que, i no vull sembla “happy flowers”, que aprofitem la situació i mirem d’aprendre’n el màxim possible. És un moment en el que molts tenim més temps, més temps per al ”Ser”, ja que no estem tant en el “Fer”. Aprofitem-ho!!!. Cuidem-nos, relaxem-nos, gaudim del nostre entorn, gaudim del bon llibre que ens pot acompanyar, escoltem xerrades que fa dies que teníem pendent d’escoltar, passegem per les nostres muntanyes, gaudim de les nostres platges. Escoltem aquella música que fa temps que no escoltàvem o descobrim-ne de nova. Pensem en idees noves, donem temps i espai a noves idees, sortim del mode quotidià que ens dirigeix dia a dia, setmana a setmana, any rere any… Tenim una vida i només una, dependrà de cadascú de nosaltres de forma individual i col·lectiva com vivim , com afrontem aquesta nova, i no vull negar que complicada, situació en la que ens trobem. Està aquí, no la podem obviar ni negar, per tant, siguem responsables, estem atents, estem desperts, estem connectats i pot ser sí que alguna cosa en treure’m… Obrim-nos a noves possibilitats, hi són, però pot ser no els hi hem donat l’oportunitat…

Bon estiu!!

Psicòloga.