Prop d’una setantena de personalitats independentistes i d’esquerres han signat un manifest per donar suport al projecte polític de Carles Puigdemont que naixerà el proper 25 de juliol. Entre els firmants destaquen l’economista Germà Bel, Santi Vidal, Josep Andreu, Jaume Renyer, Àngels Cabassés i Toni Albà, entre d’altres. Aquest diumenge una trentena de persones que formen part de l’Associació Independentistes d’Esquerres s’han aplegat davant del monument del president Lluís Companys a Tarragona per escenificar el suport a l’expresident. “La transversalitat i unitat del poble de Catalunya és l’única manera per aconseguir un procés hegemònic que ens porti cap a la independència de país”, ha expressat Josep Andreu, alcalde de Montblanc i exdiputat d’ERC.
Escriptors, historiadors, professors universitaris, advocats, metges, juristes, enginyers i polítics de l’entorn de Reagrupament, Solidaritat, del Front Nacional de Catalunya i també exmilitants o exdiputats d’ERC han signat un manifest en suport a la nova formació que encapçalarà l’expresident Puigdemont. L’alcalde de Montblanc, Pep Andreu, un dels signants, ha explicat que el moviment aplega persones que ja s’han inscrit al nou partit i altres que no volen militar en cap formació, però que són independentistes i d’esquerres. “Ens posem a disposició del president Puigdemont per fer un nou espai polític. Estem segurs que ha de ser un procés molt transversal, que hi hagi gent de moltes i diverses ideologies”, ha remarcat Andreu, tot i que ha insistit en el perfil d’esquerres.

Preguntat sobre qui hauria de ser el número dos de la llista de Junts per Catalunya, Andreu no s’ha volgut posicionar i ha assenyalat que el lideratge recau només en Puigdemont. “No està inhabilitat i es pot presentar a les eleccions, és el que li demanem. Tots sabem que no podrà renunciar a l’acta d’eurodiputat ni podrà tornar, però ell ha de ser el número u”, ha asseverat l’alcalde de Montblanc. Andreu tampoc ha volgut opinar si els membres del PdeCat podrien tenir una doble militància. Amb tot, ha dit que hi pot haver un “període inicial, però que ha de confluir en una sola força política”.

L’acte de suport s’havia de celebrar al Fossar de les Moreres de Barcelona, però s’ha traslladat a la Rambla President Companys a Tarragona, tot just davant del monument del president Companys, per les restriccions sanitàries a la capital catalana. En l’acció, els participants han desplegat una pancarta que duia el lema ‘Independentistes i d’Esquerres amb Carles Puigdemont’ i l’escriptor Joan Rendé ha llegit el manifest de suport. L’acte ha acabat amb el Cant dels Segadors.

Autor: