La projecció de La inocencia, de Lucia Alemany, a la plaça del Centre d’Art Lo Pati, va tancar aquest diumenge a Amposta la cinquena edició de mónFILMAT, el Festival Internacional de Cinema i Paisatge que organitza Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre, una edició en què per primera vegada i arran de la situació de pandèmia global provocada per la COVID-19, ha combinat les projeccions presencials a l’aire lliure amb les online a través de la plataforma Festhome. El balanç que en fan els organitzadors és molt positiu, ja que amb només quatre dies de festival hi hagut un increment notable de públic respecte l’edició anterior, per la qual hi van passar 1.154 espectadors. Enguany n’han estat 1.344.

Així, les projeccions online han sumat un miler de visualitzacions i s’ha ampliat l’abast geogràfic del certamen amb públic d’arreu de l’Estat espanyol. La pel·lícula més vista ha estat O que arde, d’Oliver Laxe, amb 192 visualitzacions, seguida de la sessió de curtmetratges mónAnimat, i del documental Niños somos todos, sobre el viatge experimental i iniciàtic del Niño de Elche, per Bolívia.

Pel que fa a les quatre projeccions presencials, s’han comptabilitzat un total de 374 espectadors. Les que han comptat amb més públic han estat la sessió inaugural amb Paradís pintat, d’Elisenda Trilla; i la cloenda amb La inocencia, de Lucia Alemany. Precisament, l’acte de clausura va comptar amb la presència d’Andrea Queralt, la jove productora de la multipremiada O que arde. Queralt està actualment establerta a París però és d’Alcanar i va explicar les vicissituds i reptes que van haver d’anar resolent en el procés de desenvolupament d’aquest film que retrata de manera magistral la vida rural als Ancares gallecs a través de la història punyent d’un pressumpte piròman estigmatitzat que torna a casa.

La bona acollida de les projeccions online, sobretot pel que fa als curtmetratges, fa que des de Lo Pati es plantegin mantenir aquesta combinació de cara futures edicions de mónFILMAT.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.