Investigadors de la URV experts en psicologia del treball i l’empresa Easy2bwise, dedicada a l’optimització de processos de gestió de personal, han desenvopulat una platafoma en línia per trobar la persona candidata amb el perfil que millor encaixa amb el lloc de treball en molt pocs minuts. Per tenir accés a aquesta eina, anomenada ‘Myprofilejobs’, els usuaris s’han de donar alta, triar els llocs de treball que voldrien, respondre els qüestionaris -que estan validats científicament i són els que permeten trobar als candidats més adequats per a cada oferta- i triar les preferències de salari, disponibilitat i distància. Quan una empresa dona d’alta una oferta, l’algoritme selecciona la persona amb el perfil més apropiat per aquella vacant.

L’empresa té la possibilitat d’acceptar-la o no. A partir d’aquí ja s’inicia el procés d’entrevista i les gestions amb l’empresa. Així doncs, segons informen fonts de la URV, l’algoritme s’encarrega de fer la preselecció d’aquelles persones amb les actituds que es requereixen per a cada vacant. Segons els seus impulsors, aquesta eina no es basa en el currículum. “La tendència cada vegada més és la de valorar les competències, les actituds i no tant el currículum o els mèrits”, explica l’investigador Jordi Tous.

Pel que fa a l’empresa que busca omplir vacants, només ha d’indicar els perfils que busquen perquè l’algoritme faci la selecció i els posi en contacte amb les persones candidates, per fer després la darrera part del procés. Segons els impulsors de la iniciativa, les empreses s’estalvien molt de temps i recursos en procés selecció i, a més persones candidates que els arriben compleixen tots els requisits de la vacant, per tant, són les més apropiades per ocupar el lloc de treball. A més d’ajudar les empreses a ser més competitives, els permetrà millorar la seva marca en oferir processos de selecció objectius, en els quals no es discrimina a les persones candidates per la seva edat, gènere, origen o aspecte físic.

Experts en processos de selecció

Jordi Tous, investigador del Centre de Recerca en Avaluació i Mesura de la Conducta (CRAMC) del Departament de Psicologia de la URV i especialista en la recerca sobre Psicologia del Treball, va crear l’any 2015 una ‘spin-off’ centrada en la selecció de personal pel sector turisme. Ara el projecte s’amplia a tots els sectors i ho fa de la mà de l’empresa Easy2bwise amb experiència en el món de l’empresa sobretot en temes relacionats amb la prevenció de riscos i la gestió del personal.

El grup de recerca de la URV ha desenvolupat tres formularis per millorar la selecció de personal que permeten que les persones candidates a un lloc de feina en concret puguin respondre preguntes que permeten a l’empresa preseleccionar de forma ràpida i econòmica els candidats adients pel lloc ofert. Això permet reduir el volum de despesa de les empreses que només han d’entrevistar les persones candidates que ja han certificat que tindran les característiques adequades. L’empresa Easy2bwise per la seva banda ha fet la integració dels qüestionaris i els algoritmes en una eina en línia que permet que les empreses puguin incorporar aquesta prova als seus portals d’ocupació. El coneixement desenvolupat a la URV s’ha llicenciat a l’empresa Easy2BWise a través de la Unitat de Valorització de la Fundació URV.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.