La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre ha iniciat aquesta setmana una nova campanya d’actuacions per al control i la vigilància del caragol maçana, espècie invasora que té el seu focus d’afecció aigües avall de Tortosa i en especial incidència al delta de l’Ebre.

Els treballs planificats consisteixen en revisions quinzenals del tram Miravet-Assut de Xerta i una revisió mensual del tram Xerta-Tortosa per comprovar si s’han reproduït els focus d’anys anteriors o n’han aparegut de nous. La CHE ha planificat a més la neteja de vegetació per facilitar la localització de l’espècie i evitar el seu avanç (neteja tant de vegetació de riba com macròfits dins la llera). Paral·lelament, es treballarà setmanalment en la retirada d’exemplars adults, en horari nocturn, i posades, en horari diürn, en aquelles zones on es localitzi la plaga entre Tortosa (límit actual de la plaga) i Miravet.

Aquestes tasques s’emmarquen en un pla de contingència estatal del Ministeri per a la Transició Ecològica dotat amb 530.000 euros per a les campanyes 2017, 2018, 2019 i 2020, amb l’objectiu d’evitar l’afecció del domini públic hidràulic. A part del focus aparegut a Miravet el 2017 i erradicat el 2018, la plaga no ha avançat i s’ha mantingut fins 2019 localitzada en el tram de domini públic marítim terrestre, entre els ponts del Mil·lenari i del Ferrocarril, al terme municipal de Tortosa.

Com ja va passar el 2018 i 2019, aprofitant aquest pla, es procedirà a realitzar un recompte d’exemplars de cranc blau en aquest mateix tram, espècie invasora que va ser detectada per primera vegada al riu Ebre en la campanya de 2018.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.