L’empresa pública Ports de la Generalitat inverteix 192.000 euros al port de les Cases d’Alcanar per reparar els desperfectes provocats pel temporal excepcional Glòria el gener passat. El temporal va causar danys estructurals a la part final del dic del costat de la bocana, el morrot. També va provocar la pèrdua de blocs d’escullera al llarg del dic i el trencament del paviment del moll de ponent en el seu tram final. Les obres es van iniciar la setmana passada i tenen un termini d’execució de cinc mesos.

El director general de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, acompanyat de l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, ha visitat aquest dimercres les obres d’emergència del port canareu. El temporal Glòria va afectar amb virulència el litoral català, especialment la costa ebrenca, afectant el port de les Cases d’Alcanar. “Invertim 192.000 milions per reparar els danys estructurals ocasionats pel temporal Gloria al port de les Cases d’Alcanar, amb l’objectiu de garantir la protecció dels usuaris i les instal·lacions”, ha remarcat Joan Pere Gómez.  “Ara, fem aquesta actuació d’emergència i l’any vinent esperem poder disposar de l’estudi i el projecte d’obra que aporti solucions a un port vulnerable als temporals, per adaptar-lo a futurs temporals i al canvi climàtic”, ha afegit.

Obres d’emergència

Les obres d’emergència han començat per l’execució d’un camí provisional per al pas de camions i la maquinària i una plataforma on s’ubicarà una excavadora giratòria que s’encarregarà de reposar els blocs d’escullera al llarg de l’estructura del dic de recer. També s’ha habilitat un espai per desar les pedres d’escullera.

En total es preveuen col·locar 3.200 tones d’escullera en blocs d’entre 4 i 6 tones per unitat. Els blocs de major tonatge s’ubicaran a les zones que reben major acció del temporal i els de menor tonatge en la part que rep menys l’ impacte de l’onatge. Un cop s’hagi rehabilitat la part de l’extrem del dic i s’hagi reposat tota l’escullera, es rehabilitarà la punta del moll de ponent i es pavimentarà.

Paral·lelament, s’ha adjudicat a la Universitat d’A Corunya el projecte per fer un assaig en una piscina de model físic d’una maqueta del port de les Cases d’Alcanar. Ara, estan treballant en tasques prèvies i tan bon punt s’obri de nou aquesta universitat, paralitzada com la resta d’activitats docents per la crisi de la Covid-19, es farà la prova i l’estudi pertinent. De l’estudi que sortirà d’aquesta prova, es redactarà el projecte constructiu que ha d’aportar solucions a un port que és vulnerable als temporals, per millorar l’agitació interior que afecta les instal·lacions portuàries amb els temporals.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.