Els responsables del Generalitat a les Terres de l’Ebre creuen que el territori està preparat per passar a la fase 1 del desconfinament, si així ho aprova finalment el govern espanyol. Més enllà dels dubtes que encara planen sobre aspectes com la mobilitat de la població dins la regió, segons ha reconegut el delegat del Govern, Xavier Pallarès, el Departament de Salut treballa ja en el pla per recuperar l’activitat de forma progressiva als centres hospitalaris i de primària garantint circuits diferenciats per a les persones afectades de Covid-19. Tot i que la taxa de reproducció és d’un 1,6, la responsable de Salut, Mar Lleixà, ha recordat que es valora el risc baix o factors com la menor densitat de població i el tipus de mobilitat.

A l’espera que el BOE plasmi l’aprovació del pas de les Terres de l’Ebre a la fase 1 i les condicions concretes que s’hauran de complir, el delegat del Govern ha avançat que els Mossos –que aquests dies, juntament amb la resta de policies locals, estan interposant una vintena de denúncies diàries per infraccions relacionades amb les mesures de l’estat d’alarma- hauran d’efectuar una tasca de “mediació” més intensa per explicar a la ciutadania què es pot fer i què no.

“El punt que més confusió ens genera és el de la mobilitat”, ha admès Pallarès. En aquest sentit, ha avançat que, al marge dels controls que encara pugui haver aquest cap de setmana, com en els anteriors, a partir de dilluns “es posarà molt èmfasi en el relaxament que pugui tenir la societat”. “No hi ha tanta diferència de passar de fase 0 a fase 1”, ha advertit el delegat, conscient però que serà el govern espanyol qui marqui finalment les pautes en les pròximes hores.

Des d’un punt de vista sanitari, l’administració territorial de la Generalitat considera que el territori ha acreditat de forma suficient els seus mèrits per poder passar a la fase 1 del desconfinament. “Estem en una condició molt ideal”, ha declarat Lleixà, que ha relativitzat el fet que la taxa de reproducció del virus arribi a l’1,6% -per sobre del topall de l’1% que es considera prudent- perquè es va incloure a l’estadística els casos que han donat positiu en els testos serològics, aquells que disposen d’anticossos, fet que distorsionaria el percentatge general.

Per contra, ha apuntat, s’han valorat aspectes com el “risc baix”, en termes generals, que s’ha manifestat entre la població del territori, amb 217 casos positius acumulats des del passat 12 de març i només cinc persones ingressades a la UCI en aquests moments. També el fet que durant l’últim mes cap pacient hagi ingressat en aquesta unitat a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, així com factors com la baixa densitat de població o el tipus de mobilitat existent a les Terres de l’Ebre.

Autor: