Les estacions de la xarxa sísmica de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) han constatat una reducció significativa del soroll sísmic, és a dir, del moviment del sòl, degut a l’activitat humana des de l’inici de l’emergència per la pandèmia de la covid-19. Aquesta és una dada més que permet copsar el grau de compliment del confinament. La xarxa sísmica de l’ICGC registra tant els terratrèmols com l’anomenat soroll sísmic, que és el moviment del sòl, tant si té l’origen en un fet natural (marees, vent, pressió atmosfèrica) com causat per l’activitat humana (pas de vehicles, obres, activitat industrial). Aquest darrer es coneix com a soroll sísmic d’origen antròpic i està directament relacionat amb el grau d’activitat humana.

La reducció del soroll sísmic antròpic s’ha pogut constatar especialment a les estacions acceleromètriques –les que mesuren l’acceleració del sòl- situades en zones urbanes. Així, a l’estació de Reus, situada a l’edifici del CAT112, durant l’etapa de confinament total (del 30 de març al 12 d’abril), la reducció va ser del 25%. És una dada molt semblant a la que es registra els dies festius en situació de normalitat. A les estacions sísmiques de banda ampla -les que mesuren la velocitat del sòl- la reducció del soroll sísmic antròpic ha estat menor, atès que es troben situades més lluny de nuclis urbans. És el cas, per exemple, de l’estació de l’Observatori de l’Ebre, situada a Roquetes.

A banda de ser un indicador més per seguir l’evolució del confinament, la reducció del soroll sísmic antròpic incrementa la qualitat dels enregistraments que fan les estacions. Tot i que els sismes es detecten igualment quan el soroll és l’habitual, la seva disminució incrementa la qualitat del senyal i facilita la detecció de petits terratrèmols que es puguin produir a prop de zones urbanes. Així, els resultats són més acurats.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.