La gerència territorial de l’Institut Català de la Salut (ICS) a les Terres de l’Ebre ha ampliat amb més personal la Unitat de Recollida de Mostres per a PCR ubicada físicament en un annex de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. Atès l’elevat volum d’usuaris als quals s’ha de fer la prova, aquesta Unitat, que ja tenia un coordinador i quatre equips d’infermeria, s’ha ampliat amb 10 infermeres de diferents equips d’atenció primària, amb la qual cosa es disposen de 10 equips més de recollida, a fi de donar la màxima cobertura a la població residencial. Paral·lelament s’han contractat de manera específica 10 infermeres pregraduades que donen suport.

PCR, sigles en anglès de ‘Reacció en Cadena de la Polimerasa’, és una prova de diagnòstic que permet detectar un fragment del material genètic d’un patogen. A la pandèmia de coronavirus s’està utilitzant per determinar si una persona està infectada o no.

La Unitat de Recollida de Mostres de Terres de l’Ebre, formada i liderada per infermeres d’Atenció Primària, és ambulatòria i domiciliària, i pren mostres per a PCR a professionals i usuaris amb sospita de patir la malaltia, en concret, professionals sanitaris, personal de serveis essencials i col·lectius més vulnerables per la seva situació de fragilitat davant el coronavirus, i també a tots els pacients que han de sotmetre’s a una prova invasiva a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, com per exemple una colonoscòpia o una intervenció quirúrgica.

L’activitat de l’equip d’infermeria té lloc tant a les mateixes dependències de l’Hospital com a les residències geriàtriques i els domicilis d’usuaris que, per la seva vulnerabilitat i limitacions físiques, no poden desplaçar-s’hi. Per a això, els professionals de la Unitat coordinen i revisen les llistes de persones que han de ser ateses, i comproven si es compleixen els criteris establerts pels protocols vigents. També estableixen el moment en què s’ha d’efectuar la prova segons el quadre clínic i la programen ja sigui de forma ambulatòria o al domicili.

D’altra banda, segons ha explicat la gerència territorial de l’ICS, es preveu que abans del dia 7 de maig s’hagi practicat el test a tots els usuaris i treballadors d’atenció directa de les residències geriàtriques i, que posteriorment, fins al dia 10 de maig s’hagin pogut completar tots els altres centres residencials.

Salut ha realitzat a les Terres de l’Ebre un total de 3.674 proves PCR des de l’inici de la pandèmia de la COVID-19 i només el 5,6% (206 casos) han donat positiu. De la totalitat de proves PCR realitzades fins el moment, 2.049 corresponen al cribratge que s’ha realitzat en residències, tant usuaris com treballadors.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.