La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es mostra molt crítica amb la reducció aplicable a l’IRPF dels productors de fruita dolça i de vi, publicada aquest dijous al BOE, perquè no s’adequa a la difícil situació d’aquests sectors. En concret, les reduccions estatals establertes per al sector de fruiters no cítrics és de 0,37 a 0,30 -en valors absoluts-, que es tradueixen en un percentatge inferior al 20%. En el cas del sector de la vinya, no es tenen en compte reduccions dels mòduls d’IRPF per a la pràctica totalitat del viticultors catalans.

La FCAC havia demanat una reducció del percentatge de l’IRPF d’un 60% en fruita de pinyol i d’un 40% en fruita dolça, equivalents a la davallada d’ingressos en relació amb una campanya mitjana, ja que es tracta de la pitjor campanya en dècades. Per la seva part, els viticultors van patir una reducció de preus d’un 30%. Ambdós sectors es veuen obligats a començar la propera campanya amb la dificultat afegida de fer front a les dificultats derivades de la crisi del Covid-19.

Ramon Sarroca, president de la FCAC, argumenta que “el sector exigim al Ministeri d’Agricultura que es doni una resposta adequada a la gravetat de la situació per a les cooperatives i per als productors de fruita, davant la caiguda històrica dels ingressos la darrera campanya, així com per als viticultors. El Ministeri és coneixedor que són moments francament complicats per aquests sectors, i creiem que no ha donat una resposta proporcional a les necessitats”.

La FCAC reclama una rectificació de l’ordre del Ministeri d’Hisenda per donar una resposta efectiva a la reducció d’ingressos del sector i contribuir a pal·liar la difícil situació dels productors davant la crisi de preus mitjançant una major disminució de la base imposable dels rendiments i per tant, del resultat de la declaració de l’IRPF 2019.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.