L’Associació Amics i Amigues de l’Ebre i el DEMD-Ebre (Departament d’Educació i Memorial Democràtic) van presentar el passat mes de setembre el 1r premi de narració curta “Petjades”, de format senzill i atractiu, adreçat a l’alumnat de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat amb l’objectiu de fomentar la memòria històrica a través de les aules i recuperar el passat de moltes famílies del territori, sovint desconegut per les generacions actuals.

L’origen del premi és la tasca efectuada des de l’INS Ramon Berenguer IV d’Amposta a través del projecte “Portes de la Memòria”, el qual treballa la memòria històrica a partir de l’exili i la deportació de ciutadans ampostins als camps de concentració durant la II Guerra Mundial. Aquest va ser l’embrió del DEMD-Ebre, grup format per professorat de diversos instituts de les Terres de l’Ebre a fi de treballar la memòria històrica a les aules, des de la Guerra Civil, i sobretot la Batalla de l’Ebre, passant pels camps de concentració i fins al franquisme.

L’Associació Amics de l’Ebre és una de les entitats culturals de les Terres de l’Ebre que treballa la recuperació de la memòria històrica des del seu naixement, fa més de 25 anys. La seua secció d’història ha realitzat tasques de recuperació, investigació i difusió de la història a tot el territori. Per aquest motiu es crea el premi literari de relats curts “Petjades”, amb la finalitat que la generació més jove conegui, a partir de l’experiència i la investigació de la seua família o de persones del seu entorn, un fet verídic que constitueixi la base d’un relat curt de contingut històric.

El premi s’havia de lliurar el dia 15 d’abril. Històricament, dia fatídic per a la població de Tortosa, (també conegut com el «divendres de sang»), ja que la ciutat va ser bombardejada durant tot el dia per l’aviació italiana. Es vol reivindicar aquesta data com a efemèride del patiment de la població civil durant la Batalla de l’Ebre, sovint oblidat davant les batalles, cruels i sagnants, que hi va haver ara fa 81 anys…

El termini de lliurament de les obres va acabar al març. En total, s’han presentat més de 80 treballs de diversos instituts de les Terres de l’Ebre. La temàtica dels treballs ha estat variada, dins de les pautes que marcaven les bases, i combina relats «reals» de memòria històrica amb relats «inventats» a partir d’una història real.

L’organització està molt contenta per la resposta rebuda i per la qualitat dels treballs. Davant de l’actual crisi sanitària, s’ha decidit ajornar el lliurament dels premis al proper setembre. Es buscarà una data per convidar tot l’alumnat finalista a un acte públic de lliurament dels premis. Paral·lelament, també a partir del setembre, es convocarà el 2n premi “Petjades” per al proper curs.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.