El primer trimestre del 2020 ha estat el segon primer trimestre més plujós de la sèrie històrica de l’Observatori de l’Ebre, només superat l’any 1881. Amb 295,5 mm (mil·límetres) acumulats a l’estació meteorològica del centre d’investigació ebrenc s’ha triplicat la mitjana climàtica dels primers trimestres dels registres de l’Observatori, que és de 102,82 mm. En tres mesos, sobretot al gener pel temporal Gloria, ha plogut més que en tot el 2018 i vorejant les xifres de tot l’any passat. “Ha estat un trimestre molt humit, tot i que el febrer va ser sequíssim -0,4 mm-, perquè el gener va ser espectacular“, ha detallat Pere Quintana, investigador del centre. Quintana apunta però que no es pot descriure una tendència “recent” de precipitació.

L’Observatori de L’Ebre ha de recular fins al segle XIX per trobar un rècord de precipitació tan alt en un primer trimestre. A més a més, ha plogut més que en tot un any sencer si es compara, per exemple, amb el 2018, amb 288 mm de pluja anual. “S’ha produït perquè hi va haver una llevantada molt forta al gener amb pluges molt intenses però és degut a la variabilitat pròpia de la sèrie perquè el clima mediterrani és molt variable amb el temps“, ha assenyalat Quintana. “Anem d’anys molt secs a anys molt humits i atribuir-ho a un esdeveniment concret és molt complicat“, ha afegit.

L’investigador de l’Observatori de l’Ebre no descarta tampoc que el canvi climàtic hagi tingut “un rol” important en la magnitud del temporal Gloria però veu “complicat” atribuir a un esdeveniment puntual la previsió d’un canvi en els models. El canvi climàtic augmenta les probabilitats d’aquests fets meteorològics extraordinaris però els registres del centre d’investigació ebrenc no marquen “una tendència clara“.

No s’acumulen rècords de pluja en els períodes més recents. La precipitació anual no té tendència climàtica a l’Observatori i no es veuen canvis. “Hi ha certa tendència negativa però no és significativa o podria ser pel ‘soroll‘”, ha especificat. Segons descriu Quintana, l’únic senyal climàtic, i depèn dels períodes, és que el nombre de dies secs consecutius, “la ratxa seca“, que s’allarga. “La quantitat de pluja per dia augmenta però plou menys dies. És l’única tendència que es veu“, ha explicat. Per detectar els efectes del canvi climàtic al clima mediterrani “han de ser molt forts” perquè es vegi un clar “senyal estadístic“. “Hi ha coses que no podem explicar perquè és soroll, és un procés aleatori“, ha conclòs.

Autor: