La democràcia va obrir-se pas als ajuntaments fa 41 anys. Dotze alcaldes i alcaldesses sorgits de ‘Les eleccions del canvi’ expliquen el seu testimoni en un documental dirigit per Joan Safont, que s’estrena aquest diumenge, a les 22 hores, a Canal Terres de l’Ebre. En aquest documental hi participa, Vicent Beguer que es va convertir en el primer alcalde democràtic de Tortosa gràcies al Pacte de Progrés que van signar la seva formació, CiU, el PSC i el PSUC.

Les veus dels alcaldes, de les alcaldesses i de diversos experts ajuden a contextualitzar el moment històric i la significació de les eleccions de 1979. El retorn del president Tarradellas, l’aprovació de la Constitució i la redacció de l’Estatut són punts clau per entendre uns comicis que van servir per expulsar el franquisme dels ajuntaments. Aquella jornada històrica va quedar reflectida en nombrosa documentació i fotografies.

La lluita dels partits antifranquistes i l’impuls dels moviments veïnals van sortir reforçats d’aquelles eleccions arreu de Catalunya. Tot i això, les opcions d’esquerres i catalanistes van haver d’afrontar problemes i demandes urgents. Era l’herència d’una dictadura incapaç de resoldre-les.

‘Les eleccions del canvi’ és una producció de la Xarxa Audiovisual Local amb la col·laboració de Giny Comunicació. Es podrà veure diumenge a les 22h per les televisions locals i en ‘streaming’ a laxarxa.cat.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.