El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquesta tarda que el Govern ha endegat un assaig clínic dirigit pel doctor Oriol Mitjà i el seu equip, dins l’estructura de la Fundació Lluita contra a Sida que presideix el doctor Bonaventura Clotet, l’IrsiCaixa i en l’entorn de l’Hospital Germans Trias i Pujol, i la Fundació Open Arms, “per subministrar als nostres avis una medicina preventiva”.

El cap de l’Executiu ho ha explicat en el marc d’una reunió amb la junta directiva de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), on ha deixat clar “que les residències són una de les màximes prioritats i preocupacions dels Govern”. En aquest sentit, el president Torra ha assegurat que a través d’aquest estudi es treballa per protegir la gent gran que resideix en llars d’avis i en els professionals que treballen en aquests centres.

L’assaig funciona a través de la següent intervenció. En primer lloc, als pacients afectats per la COVID-19 se’ls administra Darunavir, un antiviral que s’utilitza com a medicament anti-VIH, amb l’objectiu de reduir la càrrega viral (la quantitat de virus a la sang). A més, a les persones que han estat en estret contacte amb les persones afectades se’ls administra un tractament profilàctic en base a hidroxicloroquina, un medicament utilitzat contra la malària. El projecte ha estat aprovat pel Departament de Salut de Catalunya i l’Agència Espanyola de Medicina, i s’implementa en coordinació amb l’OMS.

El Departament de Salut facilita les dades de les residències on hi ha positius de la COVID-19 al doctor Mitjà i el seu equip, que juntament amb professionals sanitaris de la Fundació Proactiva Open Arms apliquen el tractament. En cas que es requereixi més personal sanitari el Govern donarà l’ajut corresponent per a la seva contractació.

En el decurs de la reunió, s’ha informat que diumenge passat es va formar el personal d’Open Arms i es va tenir el primer contacte amb les residències. Dilluns van començar les proves pilots en quatre residències, ahir van arribar a vuit i avui continua la seva implementació.

A la trobada també ha participat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani; la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i el comissionat pel desplegament de l’autogovern del Departament de la Presidència, Pau Villòria.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.