La directora territorial de Salut, Mar Lleixà, ha confirmat aquest divendres l’existència de sis casos de coronavirus a la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre. Es tracta d’una cirurgiana de l’Hospital Verge de la Cinta, de 30 anys edat i veïna d’Ulldecona, i una família de Tortosa de cinc membres (quatre dones, de 18, 48, 75 i 69 anys i un home de 52 anys) que es van contagiar en un viatge efectuat a Conca. Tots els casos es troben en aïllament domiciliari durant 14 dies, a excepció de la dona de la família de 69 anys d’edat, que es troba ingressada a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, amb una patologia més greu però estable.

El contagi de la professional sanitària ha obligat a aïllar als seus domicilis un total de 18 professionals de l’Hospital de Tortosa, entre cirurgians, anestesistes, infermeres, zeladors i administratius.

Davant d’aquesta situació, el servei de cirurgia de l’Hospital de Tortosa es cobrirà amb un únic professional durant les 24 hores del dia i, en conseqüència, es cancel·la tota l’activitat cirúrgica programada no urgent i les consultes externes de cirurgia.

Segons ha explicat Mar Lleixà, “s’intentarà complir amb l’activitat oncològica programada” i en cas de reprogramar aquestes intervencions “es farà sempre en el termini més breu possible”, amb data programada i en el mateix hospital o en l’hospital més pròxim possible.

El servei quirúrgic s’ha reorganitzat. S’han anul·lat totes les intervencions que no siguin urgents i s’ha unificat a Tortosa el servei dels Hospitals Verge de la Cinta i Amposta per cobrir les baixes dels metges confinats. Els cirurgians de l’Hospital Comarcal d’Amposta estan suplint les baixes dels cirurgians aïllats i només s’operaran urgències i si és possible, els malalts oncològics. També s’està habilitant una planta i reforçant la unitat de crítics per si hi ha més contagiats que necessitin ingrés.

Hi ha altres mesures excepcionals que ha explicat Maria José Rallo, directora de l’Hospital de Tortosa, com atendre totes les visites preferents per telèfon i reprogramar les successives que no es puguin fer també a distància. “Intentem disminuir l’activitat l’hospital per intentar protegir els professionals perquè són un dels col·lectius més vulnerables a contagiar-se però són els que han d’atendre la població”, ha insistit Rallo. “Amb el coronavirus, un 80% de la població no patirà una patologia greu, serà similar a una grip, però hi ha un 20% amb patologies greus que són els nostres pacients vulnerables i la gent que s’ha de protegir. Estem preparant hospital per atendre aquests pacients”, ha afegit.

S’estan alliberant llits a hospitalització per evitar situacions de col·lapse en l’àmbit d’urgències. “Necessitem tenir els professionals, després de veure què ha passat a cirurgia, i ho hem d’evitar. Que la gent només visiti urgències quan sigui urgent i per consultes hi ha el 061 i els metges de primària que estan al peu del caní donant resposta a la ciutadania i fem un ús molt racional dels serveis sanitaris en aquests moments. SI contenim la propagació serà tot més fàcil”, ha demanat la directora del Verge de la Cinta.

Conrad Casas, sotsdirector de salut pública a Tarragona i l’Ebre, ha apuntat que l’objectiu principal amb les mesures de contingència és alentir la transmissió de la malaltia i evitar l’aparició sobtada de molts casos en un dia o pocs dies, que podrien “comprometre el sistema sanitari” i col·lapsar-lo. Casas s’ha mostrat optimista en la possible propagació a Tortosa, perquè el brot està en fase de control. “Tenim un bon pronòstic, primer perquè en general a Catalunya, la grip estacional està en fase descendent i l’altra, en el cas concret de Tortosa, les sis persones i els seus contactes estan perfectament identificats, es coneix la cadena de transmissió de tots ells i les persones de l’entorn proper, els contactes estrets, estan aïllament domiciliari”, ha destacat. Així i tot, no es descarta que apareguin nous casos. “És esperable que n’apareguin en els pròxims dies perquè l’efectivitat de les mesures les veurem en 10 o 15 dies”, ha assenyalat Casas.

La regió sanitària de l’Ebre, a més del 061 i el 112 per emergències, ha demanat que es faci difusió a la ciutadania del seu telèfon – 977 448 817-, per atendre consultes i ha reforçat tots els serveis d’atenció ciutadana dels Centres d’Atenció Primària i consultoris locals.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.