El Govern es planteja la possibilitat de poder declarar la zona catastròfica des de Catalunya. La consellera de la Presidència i portaveu de l’executiu, Meritxell Budó, ho ha avançat en la constitució del Gabinet de Coordinació Post Emergència que s’ha celebrat aquest divendres a l’Ajuntament de Deltebre. “En aquests moments depèn del govern espanyol, estem valorant que des de Catalunya pugui tenir una pròpia zona catastròfica”, ha subratllat. Budó també ha explicat que es posarà en marxa un grup de treball que s’encarregarà de redactar el protocol de coordinació per donar resposta a les postemergències després d’un desastre natural. Aquest protocol podria estar enllestit a finals de primavera.

Davant dels desastres naturals i fenòmens extrems recents, el Govern vol millorar la resposta que dona després de l’emergència. Per això, s’ha constituït aquest divendres una comissió interdepartamental en què hi han participat representants dels diferents departaments del Govern i membres de l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya. D’aquesta primera trobada ha sortit el compromís de posar en marxar un grup de treball que redactarà un protocol que recollirà totes les accions que s’han desenvolupat un cop s’hagi acabat la situació d’emergència.

“Des del Govern vam considerar que era important que ens poguéssim coordinar els departaments i també les diferents administracions que intervenen en la reconstrucció de la postemergència”, ha valorat Budó, referint-se a l’Estat i a les Diputacions. De fet, el Govern vol facilitar les tramitacions dels ajuts, sobretot en aquells municipis que no compten amb una capacitat administrativa per sol·licitar-los.

Segons la portaveu, el grup de treball es reunirà el “més aviat possible” perquè a finals de primavera pugui presentar el text. “El protocol activarà els diferents departaments, perquè la resposta sigui més eficient, més eficaç i sigui de sumar”, ha precisat la consellera. D’altra banda, un altre dels punts que vol abordar la comissió és la necessitat de crear un fons específic d’ajudes per episodis extrems en un context d’emergència climàtica.

Tot i això, la consellera no ha concretat com s’implementarà i ha recordat que el Govern ha destinat 14,5 milions d’euros a aquest fons per afrontar els danys causats pel temporal Gloria i els dels aiguats del mes d’octubre a la Conca de Barberà i a les Garrigues. La posada en marxa del Gabinet de Coordinació Post Emergència ha tingut lloc a l’Ajuntament de Deltebre perquè el Delta de l’Ebre es considerar la “zona zero” del Gloria.

Autor: