Un total de 70 mostres d’oli d’oliva s’han presentat a la fase prèvia del 36è Concurs al Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre que se celebrà en el marc de la 25ena Fira de l’Oli i quarta Fira de la Garrofa de Jesús. Es tracta d’un 65% més de mostres respecte a les que es van avaluar a l’edició del 2019, el que demostra la bona acollida del sector en el canvi d’orientació que se li va donar al certamen amb l’agrupació de les diferents categories, així com l’interès que tenen els productors en participar-hi per la bona projecció que acaben obtenint a nivell nacional i internacional.

La fase prèvia es va fer la setmana passada a les instal·lacions de la Cooperativa Soldebre i ara serà el Panell de Tast Oficial d’Olis Verges de Catalunya l’encarregat de decidir els guanyadors finals entre les tres mostres finalistes de cadascuna de les respectives categories. La primera, la reservada al millor oli d’oliva verge extra de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) de les Terres de l’Ebre, va comptar amb la participació d’11 candidats quedant classificats com els tres primers (segons ordre alfabètic) l’Iberolei de la varietat sevillenca de Santa Bàrbara, Identitat Extra amb empeltre d’Horta de Sant Joan, i Soldebre de Tortosa amb una oliva farga. Al primer premi al millor oli d’oliva verge extra de les Terres de l’Ebre sense DOP, on es van presentar 34 mostres, opten quatre olis per l’empat de punts que es va produir entre dos d’ells. Són el Coll de l’Alba de Camarles amb una oliva morruda, Oleum Naturale-Orgànic de Rasquera, Or de l’Ebre de Campredó, i Mas del Clos amb una arbequina verda de Móra d’Ebre. El premi al millor oli d’oliva extra ecològic, que ha donat enguany un salt quantitatiu considerable amb un total de 10 mostres presentades, té com a finalistes al d’Algars Biocaseres de Caseres per partida doble, en empeltre i arbequina, i el Montsagre picual d’Horta de Sant Joan. Les tres mostres finalistes en la modalitat al millor oli d’oliva verge extra de qualsevol indret de fóra del territori, on es van presentar quatre candidats, són Gran Degustes en arbequina de La Granadella, i el Priordei de Margalef de Montsant en arbequina i rosal. Al premi destinat als productors particulars i de collita pròpia, amb 11 mostres a la fase prèvia, aspiren Carlos Panisello de Bítem, i dos socis de la cooperativa Soldebre, les mostres número 7 i 6. I com és habitual entre els guanyadors de les tres primeres categories s’escollirà el millor oli d’oliva del concurs.

Ara serà el Panell de Tast Oficial d’Olis Verges de Catalunya l’encarregat d’establir la classificació final del 36è Concurs al Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre de la Fira de l’Oli i la Garrofa de Jesús. El Panell és una eina de la Generalitat de Catalunya per donar servei al sector de l’oli, i entre les seves funcions està la de classificar comercialment els olis verges d’oliva, elaborar perfils descriptius i oferir un criteri independent de valoració. També actua al servei de diferents òrgans de control i inspecció de l’Administració, en el camp de la recerca treballa com un instrument de laboratori efectiu i fiable, fomenta la divulgació i promoció de l’oli d’oliva mitjançant actes, jornades i cursos arreu de tot Catalunya, dóna suport a les DOPs catalanes i actua com a jurat de concursos nacionals i internacionals.

Aquest dimecres 19 de febrer, a les 19.30 hores, al Museu de l’Oli de la Cooperativa Soldebre, en un acte obert a tot el públic es donarà la classificació final definitiva, es coneixerà els guanyadors de cada categoria i el millor oli del concurs.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.