L’escultor Julio Antonio, considerat un dels renovadors de l’escultura moderna a l’estat, dona nom al cèntric espai de la ciutat de Tarragona on s’ubica una de les seves obres més conegudes: el ‘Monument als Herois de 1811’, popularment anomenat ‘Els Despullats’. La nova denominació d’aquest indret, a la Rambla Nova de Tarragona fent cruïlla amb els carrers d’Yxart i de Cañellas, s’ha oficialitzat aquest dissabte al migdia amb la descoberta d’una placa als peus del conjunt escultòric. Hi han participat l’alcalde de la ciutat, Pau Ricomà; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, i l’historiador Antonio Salcedo, expert en l’obra de Julio Antonio.

La plaça dedicada Julio Antonio (Móra d’Ebre, 1889 – Madrid 1919) esdevé el colofó de l’homenatge impulsat per la Diputació de Tarragona el 2018 i 2019 amb motiu del centenari de la mort de l’artista. Al llarg d’aquest dos anys, s’han celebrat actes commemoratius per difondre i reivindicar la figura i l’obra de l’autor. “Ara, amb la descoberta d’aquesta placa, Julio Antonio i el seu llegat artístic són encara més visibles a la ciutat“, ha destacat la presidenta de la Diputació de Tarragona. Pau Ricomà, alcalde de Tarragona, ha destacat que “amb aquest acte hem fet visible el reconeixement que Julio Antonio es mereixia per part de la nostra ciutat”. L’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, ha agraït aquest reconeixement i ha recordat que “aquest dissabte just es compleix un any que les despulles de l’escultor descansen a la seva població natal, a Móra d’Ebre”. L’historiador i gran coneixedor de l’obra de l’escultor, Antonio Salcedo, ha fet una glosa sobre l’obra del morenc i la seva relació amb la ciutat de Tarragona i ha subratllat “la singularitat al·legòrica del ‘Monument als Herois de 1811’, com una de les escultures més importants de l’artista.

L’acte ha estat amenitzat per la Banda Unió Musical de Tarragona, que ha interpretat El héroe muerto, una peça recuperada de l’arxiu de la pròpia banda i que el compositor Mariano San Miguel, coetani de l’escultor, va dedicar al monument i a l’artista.

Julio Antonio

Antonio Rodríguez Hernández, conegut artísticament com a Julio Antonio, va néixer a Móra d’Ebre el 1889. Les seves primeres classes d’escultura les va rebre a l’Ateneu de Tarragona, i a Barcelona al taller de l’escultor Feliu Ferrer Galzeran. Als 18 anys es trasllada a Madrid, pensionat per la Diputació de Tarragona, i treballa en el taller de Miquel Blay Fàbregas, un dels escultors més importants d’aquest període. Amb Miquel Viladrich Vila munta el seu primer taller.

De la seva obra destaca el ‘Monument als Herois de 1811’, un treball que va dur a terme des de 1910 fins a la seva mort, l’any 1919, i que no es va inaugurar fins al 1931. La seva darrera obra per encàrrec va ser el Mausoleu Lemonier (1916/1919), un monument funerari que va adquirir la Diputació de Tarragona, actualment exposat al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT). Julio Antonio va morir als 30 anys a causa de la tuberculosi, i va rebre sepultura al cementiri de l’Almudena de Madrid. Des de principis de l’any passat, les seves despulles reposen en un mausoleu del cementiri de Móra d’Ebre.

La Diputació de Tarragona va rebre, l’any 1968, el llegat d’una gran part de l’obra de l’escultor, que és compartida amb el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia de Madrid. Les obres rebudes van esdevenir un dels pilars mes importants per la creació del MAMT, el 1976.

El Monument als Herois de 1811

L’escultura commemora la gesta dels homes que van defensar la ciutat de Tarragona de les tropes franceses durant el setge de 1811. És considerat el primer monument de caràcter simbòlic de l’estat espanyol. La dona representa la ciutat de Tarragona i les figures masculines, els seus fills, que han lluitat fins a la mort per la llibertat de la seva ciutat.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.