La Fundació CRAM per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins ha realitzat un total de 126 assistències a tortugues marines de l’espècie Caretta caretta durant els dos últims anys (2018-2019), en el marc d’un projecte per a la conservació d’aquests animals a través de la recuperació i reintroducció en el seu medi natural de tortugues atrapades accidentalment en xarxes d’arrossegament.

Durant la segona fase del projecte, del 20 de desembre del 2018 al 20 de desembre del 2019, s’han atés un total de 54 tortugues marines, de les quals 2 van ingressar ja mortes en el centre de recuperació, i la resta s’ha reintroduït amb èxit en el seu medi natural.

Això ha sigut possible gràcies a la campanya de sensibilització del sector pesquer realitzada a la província de Tarragona, posant especial atenció en la zona del delta de l’Ebre cap a la preservació d’aquestes espècies, amb un total de 54 embarcacions implicades al llarg de les dues fases del projecte.

El projecte, anomenat “FAVOMAR: pescadors a favor de la mar”, ha comptat amb el suport de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través del Programa plenamar, cofinançat pel FEMP.

El projecte ha tingut com a objectius, d’una banda, sensibilitzar i involucrar al sector pesquer d’arrossegament de la província de Tarragona per a minimitzar l’impacte que la pesca accidental té sobre les tortugues marines, a través de reunions amb les confraries implicades i l’establiment de relacions amb els mateixos pescadors.

En aquest sentit, s’han realitzat formacions en els ports de l’Ampolla, les Cases d’Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, l’Ametlla de Mar, Cambrils i Tarragona, la qual cosa s’ha traduït en un total de 54 embarcacions implicades en la recuperació de tortugues marines durant els dos últims anys.

D’altra banda, l’èxit de recuperació de les tortugues que ingressen vives en el centre de recuperació frega el 100%, necessitant més de la meitat dels animals, un tractament en cambra hiperbàrica per a tractar els efectes de la síndrome de descompressió que pateixen, malaltia freqüent en tortugues marines capturades accidentalment en xarxes d’arrossegament. És per això, que, en els dos últims anys, un total de 120 tortugues marines s’han pogut reintroduir amb èxit en el seu medi natural de la mà dels pescadors col·laboradors i les seues famílies.

Finalment, en el marc de la segona fase del projecte s’han realitzat dues formacions a nuclis de voluntaris i voluntàries locals dels municipis de Torredembarra i Cambrils, amb un total de 37 participants, amb l’objectiu de capacitar-los per a donar suport a l’operatiu de rescat dels especialistes del CRAM, i garantir una acció immediata i efectiva que augmente les possibilitats de supervivència d’animals capturats.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.