El Parlament ha donat llum verda al projecte de llei vitivinícola de Catalunya que ha d’ordenar el sector de la vinya i el vi i adaptar-lo als canvis introduïts per la normativa europea. El projecte, que s’ha aprovat amb els vots de tots els grups excepte quatre abstencions de la CUP, actuarà en l’elaboració i la comercialització de vi de les vinyes catalanes, la inspecció i el règim sancionador en la matèria. També s’estableix que serà l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) qui actuarà com a autoritat competent per verificar les denominacions d’origen protegides i les indicacions geogràfiques protegides. D’altra banda, s’intenta adaptar als efectes del canvi climàtic i té en compte iniciatives com ara l’enoturisme.

La llei estableix les grans línies d’actuació en aquesta matèria, com les autoritzacions de plantacions, regula les no autoritzades i, si cal, l’obligació d’arrencar-les. També estableix una regulació de les varietats amb un catàleg. D’altra banda, estableix els objectius de les polítiques per a millorar la competitivitat dels vins catalans com a motor de les exportacions i fomentant-ne la diversitat i la qualitat; a més de fomentar activitats complementàries com l’enoturisme. A la norma també estableix el foment de la cultura del vi i en la transferència tecnològica. Determina els aspectes concrets de les campanyes de promoció, difusió i informació relatives a aquest sector.

La normativa regula el sistema de protecció de l’origen dels vins de qualitat, tant en les denominacions d’origen protegides com de les indicacions geogràfiques protegides, i n’adapta la regulació a la de la Unió Europea. Aquest projecte de llei també regula els òrgans de gestió de les denominacions d’origen protegides i indicacions geogràfiques protegides introduint algunes modificacions en el règim regulador, com ara la constitució de consorcis que assumeixin les funcions de certificació i control.

La llei inclou aspectes relacionats amb l’adaptació als efectes del canvi climàtic, per exemple, per facilitar la seva adaptació a la viticultura, es pretén agilitar i facilitar la incorporació de noves varietats, especialment les recuperades i ancestrals, en el potencial vitícola català i es fomenta l’agricultura de muntanya.

Finalment, es determina que l’Incavi com a autoritat competent per a verificar el compliment del plec de condicions de les denominacions d’origen protegides i de les indicacions geogràfiques protegides, i també el departament competent en matèria d’agricultura en inspecció i control vitivinícola. A la llei queda definit el règim sancionador, que regula i actualitza el quadre d’infraccions i sancions.

A Catalunya hi ha una superfície de vinya de més de 50.000 hectàrees, un 30% de les quals són ecològiques. Hi ha més de 800 cellers i de 8.000 viticultors i viticultores. La indústria de fabricació de vins computa més de 4.800 treballadors, però el total del sector ocupa més de 25.900 treballadors, ja sigui a la vinya, als cellers o al sector serveis.

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha celebrat en declaracions als mitjans que s’hagi aprovat aquesta normativa “primordial” per al sector i que calia “posar al dia”, ja que encara quedaven regulats per la llei del 2002. “No estava en absolut actualitzada”, ha lamentat Jordà, que ha posat com a exemple que aleshores gairebé no es parlava de conceptes com “ecològic” o “sostenible”, que ara sí queden recollits a la llei. Així, la normativa ha de “modernitzar” aquest sector, “garantir l’origen i la qualitat” i “donar la seguretat jurídica tant a productors com a elaboradors”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.