Més de 150 voluntaris han netejat aquest dissabte al matí la platja del Marjal, l’Estanyet i Sòl de Riu de les Cases d’Alcanar per retirar els residus que el temporal Gloria ha arrossegat fins a la costa. L’Ajuntament d’Alcanar, organitzador de la jornada, estima que s’han recollit aproximadament un centenar de bosses de deixalles, principalment plàstics, que sumarien unes tres tones en el tram de vuit quilòmetres pentinats. La iniciativa es repetirà la setmana que ve en altres indrets afectats del litoral del delta de l’Ebre.

Els voluntaris s’han aplegat a les deu d’aquest matí de dissabte a la platja de la Marjal i des d’aquest punt han pentinat la zona de l’Estranyet fins a arribar a la platja de Sòl de Riu. Tots ells, equipats amb guants i bosses de plàstic, han retirat deixalles com ara envasos, taps, botelles, burilles, microplàstics i, fins i tot, una boia gegantina ensorrada entre la sorra i els còdols.

El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Alcanar, Jordi Bort, ha afirmat que amb aquesta acció de neteja volen conscienciar de la quantitat de deixalles llençades al mar, les quals no haurien de tornar-hi mai més. “Independent de la situació complexa del temporal, el mar ens ha enviat un missatge. Tot això que ens ha tret no li pertany i no hauria de tornar-hi a entrar”, ha denunciat.

La Jordina Argimon és de Barcelona però fa uns quaranta anys que estiueja al municipi. Tot just ahir es va assabentar de la iniciativa i ha volgut contribuir en la neteja de les platges. “Vaig pensar que valia la pena venir per col·laborar, he trobat molts plàstics petits i animals morts”, ha detallat la voluntària. La Núria Prades, veïna del municipi, ha assegurat que era necessari participar-hi, perquè diu que el litoral està “ple de plàstic”, el qual fa “mal a la biodiversitat”.

Pel que fa als danys ocasionats per la borrasca, Ventura ha assenyalat que les pedres i els còdols han entrat en finques situades a uns quinze metres de l’aigua. “La mar ha mogut pedres enormes. És terrible, és molt fort, ens sentim impotents, perquè no sabem com i quan tornarem a la normalitat”, ha lamentat.

Des de l’Ajuntament, en canvi, han insistit que abans de l’inici de la temporada turística per Setmana Santa hauran recuperat la normalitat. “Som un poble valent, enèrgic, que hem tingut molts cops, com aiguats o explosions terroristes. Ens vam aixecar llavors i ens aixecarem”, ha tancat el regidor.

Autor: